18:55 15.12.2021

Посольство США закликало надати допомогу Наталії Стаценко та іншим утримуваним в ОРДЛО українцям

2 хв читати
Посольство США закликало надати допомогу Наталії Стаценко та іншим утримуваним в ОРДЛО українцям

У посольстві США в Україні закликали забезпечити доступ до невідкладної медичної допомоги для лікаря Наталії Стаценко, яку російські найманці затримали влітку 2019 року в Донецьку за обвинуваченням у шпигунстві й досі тримають у слідчому ізоляторі цього міста.

"Доступ до невідкладної медичної допомоги мають отримати всі затримані, які знаходяться у важкому стані, включно з Наталією Стаценко, яка потребує операції, щоб врятувати її життя", - йдеться у повідомленні, оприлюдненому у Twitter посольства у середу.

У посольстві також закликали звільнити всіх українців, утримуваних у РФ та російськими найманцями. "У цю пору доброї волі наші серця линуть до сотень українців, несправедливо утримуваних Росією та підконтрольними їй силами. Ми разом із їхніми родинами закликаємо до їх негайного звільнення", - йдеться у повідомленні.

13 грудня голова правління громадської організації "Центр громадянських свобод" Олександра Матвійчук повідомила про початок акції "Різдво для лікаря Наталії Стаценко", яку закликала підтримати представників міжнародних організацій, парламентаріїв, чиновників та дипломатичний корпус різних країн і всіх людей доброї волі.

За її словами, Стаценко, 1978 р.н., за фахом лікар, була заарештована у липні 2019 року в Донецьку за обвинуваченням у шпигунстві через листування з журналістом Станіславом Асєєвим. Перші місяці її тримали у в'язниці "Ізоляція", відомій тортурами та нелюдським поводженням, а потім перевели до СІЗО №5 Донецька. Останніми роками Стаценко мала проблеми з хребтом і прямо перед арештом їй мали робити термінову операцію, а на завершення її стан здоров'я погіршився.

У вересні 2021 року Стаценко оглянув лікар і призначив їй на 25 жовтня термінову операцію, але керівництво СІЗО відмовилося доставити її до лікарні через пандемію. 25 листопада їй відмовили у зміні запобіжного заходу, що унеможливило термінову операцію і поставило її життя під загрозу.

На початку року, 21 січня, бойовики повідомили про нібито помилування й звільнення чотирьох жінок, зокрема й Стаценко, для передання на підконтрольну українському уряду територію, однак того самого дня голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук повідомив, що процес передання зупинено. У лютому віце-прем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомив, що питання їх передання в межах ТКГ не обговорюють.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА