10:17 17.12.2021

Венедіктова запросила Австралію долучитися до роботи Міжнародної ради експертів зі злочинів, скоєних за умов збройного конфлікту в Україні

3 хв читати
Венедіктова запросила Австралію долучитися до роботи Міжнародної ради експертів зі злочинів, скоєних за умов збройного конфлікту в Україні

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова обговорила співпрацю та взаємодію у справі про знищення літака рейсу МН17 із надзвичайним та повноважним послом Австралії в Україні Брюсом Едвардсом, повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора України у п'ятницю.

"Справа МН17 досі болить всьому цивілізованому світу. Поставити у ній крапку та притягнути до відповідальності винних осіб – завдання честі для всіх, хто бере участь у її розслідуванні та судовому розгляді. Наразі ми очікуємо справедливого рішення Окружного суду Гааги щодо чотирьох обвинувачених і продовжуємо працювати, щоб встановити всіх причетних до цього злочину", – заявила Венедіктова.

В Офісі генпрокурора зазначають, що наразі триває активна робота Міжнародної спільної слідчої групи і неоціненний вклад здійснюють в Україні представники Федеральної поліції Австралії.

"Ірина Венедіктова також запросила австралійських фахівців долучатися до роботи Міжнародної ради експертів з питань злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, створеної при Офісі генпрокурора", - наголошують в ОГП.

Там уточнюють, що Брюс Едвардс, у свою чергу, зазначив, що взаємодія на всіх можливих міжнародних платформах сприятиме досягненню спільних цілей – притягнення до відповідальності всіх винних у військових злочинах та злочинах проти людяності.

Крім того, австралійський дипломат подякував Україні за плідну роботу, високий рівень співпраці та прагнення до результату у розслідуванні трагедії МН17.

"Учасники зустрічі також обговорили об'єднання зусиль і за іншими напрямами, зокрема у сфері протидії кіберзлочинам", - додають в Офісі генпрокурора.

Як повідомлялося, літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі 298 людей, які перебували на борту, загинули. Дві третини пасажирів - піддані Нідерландів. Розслідування причин катастрофи здійснює міжнародна слідча група, до якої ввійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною з ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" російській 53-й зенітно-ракетній бригаді, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох обвинувачених у причетності до загибелі рейсу МН17: це росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко, яких оголосили в міжнародний розшук. Їх обвинувачують у вбивстві 298 пасажирів літака і його аварії.

9 березня 2020 року в Нідерландах у судовому комплексі Схіпгола поблизу Амстердама розпочався судовий процес над чотирма обвинуваченими в трагедії рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній". На лаві підсудних мали бути три громадянина Росії та один українець - Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов та Леонід Харченко. Лише один із них - Пулатов, представлений адвокатами з нідерландської фірми, яким допомагає російський адвокат Кутіна. Суд відбувався за відсутності обвинувачених.

Суд у справі про збитий МН17 готовий оголосити вирок наприкінці 2022 року, повідомив головуючий суддя Гендрік Стейнгаус.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА