10:52 17.12.2021

В Україні ставлення до РФ уже понад рік залишається гіршим, ніж у РФ до України – соцопитування

3 хв читати
В Україні ставлення до РФ уже понад рік залишається гіршим, ніж у РФ до України – соцопитування

В Україні у листопаді 2021 року добре чи дуже добре ставилися до РФ 39% українців, погано чи дуже погано 47%, свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки "Омнібус", проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 2-11 листопада.

Водночас у РФ, за даними аналогічного опитування, проведеного російською недержавною дослідницькою організацією "Левада-Центр" із 25 листопада до 1 грудня, добре чи дуже добре ставилися до України 45% населення, погано чи дуже погано – 43%.

Під час дослідження українцям ставили запитання "Як Ви взагалі наразі ставитеся до Росії?", а росіянам "Як Ви взагалі наразі ставитеся до України?".

Порівняно з лютим 2021 р. загалом спостерігається погіршення ставлення громадян України до РФ, що може бути пов'язано з ескалацією ситуації на кордонах України, зазначають у КМІС. Ставлення росіян до України за цей період теж помітно погіршилося - у лютому ще 54% росіян добре ставилися до України.

При цьому аналіз аналогічних опитувань, які проводять із 2008 року 2-4 рази за рік, показує, що в середньому краще ставлення росіян до України, ніж українців до РФ, явище дещо нове – раніше протягом багатьох років було навпаки, і навіть після окупації Криму та Донбасу українці краще ставилися до РФ, ніж росіяни до України. У вересні 2019 року ставлення росіян до України вперше виявилося дещо кращим, можливо через очікування, що нова українська влада змінить ставлення українців до РФ, але потім ситуація знову повернулася на вихідні позиції. І лише з вересня 2020 року росіяни стабільно краще ставляться до України, аніж українці до РФ.

Ставлення українців до РФ суттєво залежить від регіону: на заході України позитивно ставляться до РФ 26% респондентів, у центрі – 35%, на півдні – 49%, на сході – 52%. При цьому на заході негативно ставляться до РФ 61% опитаних, на сході 30%.

Більшість респондентів обох країн погано ставляться до керівництва сусідньої країни та добре до звичайного населення цієї країни. Водночас серед респондентів, що загалом добре ставлять до РФ, більшість ставиться погано до керівництва РФ. Тобто їхнє позитивне ставлення є наслідком того, що РФ насамперед асоціюється зі звичайними людьми. Ба більше, два з п'яти респондентів в Україні повідомили, що у них є близькі родичі в РФ.

Абсолютна більшість українців (76% загалом, 73-77% залежно від регіону) вважають, що громадяни РФ не впливають на політику керівництва РФ.

Незалежність України від РФ підтримують 88% українців та 75% росіян, об'єднання України з РФ хочуть 6% українців і 18% росіян. Кількість українців, які хочуть закритих кордонів із РФ, становить 39% (а росіян – 24%), а кількість українців, які хочуть незалежних відносин, але без кордонів та митниць, становить 49% (а росіян – 51%).

Опитування КМІС проводили методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів 2 003 респондентів у всіх підконтрольних уряду регіонах України. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 2,4% для показників, близьких до 50%, та 1,1% для показників, близьких до 5%.

"Левада-центр" проводив опитування з репрезентативної вибірки 1 603 осіб методом особистого інтерв'ю. Статистична похибка (з імовірністю 0,95) не перевищує 3,4% для показників, близьких до 50%, та 1,5% для показників, близьких до 5%.

Із квітня 2020 року опитування не є повністю еквівалентним, тому що в РФ дослідження проводять методом особистого (face-to-face) інтерв'ю, а в Україні – методом телефонного опитування (computer-assisted telephone interviews).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА