08:41 21.12.2021

ЄС шкодує через порушення демократичних принципів на виборах у Гонконгу - Боррель

2 хв читати
ЄС шкодує через порушення демократичних принципів на виборах у Гонконгу - Боррель

Вибори до законодавчої ради Гонконгу, що відбулися 19 грудня, суперечать зобов'язанням щодо більшого демократичного представництва, закріпленого в основному законі цього спеціального адміністративного району КНР, заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

"Європейський союз жалкує про це порушення демократичних принципів та політичного плюралізму", - йдеться у заяві високого представника ЄС із закордонних справ, поширеній у вівторок.

Боррель зазначив, що це були перші такі вибори з моменту ухвалення закону про національну безпеку та проведення радикальних змін у виборчій системі.

Він зазначив, що на виборах до законодавчої ради зменшилася кількість місць, які обираються гонконгцями безпосередньо, на реалізацію основних прав громадян Гонконгу також вплинули загрози судових позовів проти тих, хто закликав до неучасті у голосуванні.

"ЄС нагадує про арешт 47 прихильників демократії, включно з колишніми законодавцями опозиції та представниками громадянського суспільства, у січні 2021 року за їхню роль у демократичних первинних виборах у липні 2020 року. Багато хто з цих людей не змогли балотуватися на виборах до законодавчої ради, оскільки утримувалися під вартою за обвинуваченням на основі закону про національну безпеку", - йдеться в заяві.

Глава дипломатії ЄС також відзначив придушення свободи преси, незалежності судової влади та тиск на громадянське суспільство.

Боррель бачить у минулих виборах ще один крок щодо демонтажу принципу "одна країна - дві системи". Він повідомив, що ЄС продовжуватиме уважно стежити за розвитком подій, зокрема за виборами голови виконавчої влади, наміченими на березень 2022 року.

Основний закон Спеціального адміністративного району (САР) Гонконг, який набув чинності 1 липня 1997 року, коли суверенітет над територією було передано від Великої Британії Китаю, фіксує ключові засади політики Китаю щодо Гонконгу. Проголошений у законі принцип "одна країна - дві системи" встановлює, що система управління та економічна система, що застосовуються у материковому Китаї, не поширюються на Гонконг. Передбачалося, що Гонконг збереже свою систему та спосіб життя до 2047 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА