17:08 24.12.2021

Необхідність ставати на військовий облік не накладає жодних додаткових обов'язків на жінок - Стефанішина

2 хв читати
Необхідність ставати на військовий облік не накладає жодних додаткових обов'язків на жінок - Стефанішина

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що необхідність ставати на військовий облік не накладає жодних додаткових обов'язків на жінок.

"Військовий облік не дорівнює військовому призову. Йдеться про те, що жінки, які виявляють бажання служити на контрактній службі, коли вони звертаються до військкомату, для підписання контракту про проходження військової служби, вже матимуть звання та напрям, за яким можуть служити. Це така сама ситуація, як наразі для чоловіків: для того, щоб визначити звання та напрям служби, ти стаєш на військовий облік відповідно до переліку професій, визначених у наказі Міноборони", - сказала Стефанішина в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Віце-прем'єр зазначила, що, крім набрання чинності наказом, ще багато чого необхідно зробити, щоб його можна було нормально реалізувати.

"У нас є ще рік, до 2023 року, щоб забезпечити всю інфраструктуру цього процесу. Відповідно, жодні адміністративні стягнення чи штрафи до 2023 року не будуть застосовуватись до жінок", - наголосила вона.

Стефанішина заявила, що взяття на військовий облік не накладає жодних додаткових обов'язків на жінок.

"Це матиме вплив для тих жінок, хто згодом матиме бажання служити у лавах Збройних сил України, їхні права та можливості зрівняються з такими самими правами та можливостями чоловіків", - констатувала віце-прем'єр.

Крім того, вона зазначила, що таке нововведення також продиктоване і початком військової агресії Росії, коли багато жінок виявили бажання служити у лавах ЗСУ.

"Вони стояли на передовій, сиділи в окопах, нарівні з чоловіками захищали територіальну цілісність України, але значилися як медсестри або в межах трьох професій. На сьогодні ця ситуація змінюється", - додала вона.

Як повідомлялося, 11 жовтня Міністерство оборони України наказом №313 розширило список професій, які зобов'язують жінок стати на військовий облік. Усього до списку входять понад 100 професій. Наказ набув чинності 17 грудня.

Представниці внесених до оновленого списку професій віком від 18 до 60 років мають стати на військовий облік протягом 2022 року.

Згодом голова парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич (фракція "Слуга народу") заявив, що Міністерство оборони України скоротить раніше розширений список професій, представниці яких зобов'язані стати на військовий облік.


Повний текст інтерв'ю з віце-прем'єром Стефанішиною буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" 4 січня 2022 року

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА