13:38 13.01.2022

У Європі спостерігається найвищий ризик виникнення війни за 30 років - голова ОБСЄ

2 хв читати
У Європі спостерігається найвищий ризик виникнення війни за 30 років - голова ОБСЄ

Ризик виникнення війни в Європі нині значно вищий, ніж будь-коли за останні 30 років, заявив у четвер голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), глава МЗС Польщі Збігнєв Рау.

"Здається, що ризик виникнення війни в регіоні ОБСЄ наразі вищий, ніж будь-коли за останні 30 років", - заявив Рау на відкритті засідання Постійної ради цієї організації.

"На сьогодні країни-члени стикаються з різними викликами миру та безпеки. Затяжні конфлікти, військове протистояння, радикалізація, тероризм разом із послабленням режиму контролю над озброєннями, наслідки пандемії COVID-19, а також порушення прав людини та основних свобод призводять до зростання невизначеності, непередбачуваності та посилення страху в наших суспільствах", - наголосив він.

Він заявив, що ОБСЄ, зі свого боку, необхідно зосередитись на зусиллях для вирішення проблем у сфері безпеки у Східній Європі, зокрема для мирного врегулювання конфлікту на сході України.

"Ми будемо відкриті до діалогу і готові представити ініціативи, спрямовані на досягнення взаєморозуміння та зниження напруженості в регіоні ОБСЄ. (...) Ми хочемо приділити особливу увагу покращенню ситуації у сфері безпеки, сприяючи пошуку мирного вирішення регіональних конфліктів", - сказав Рау.

"Нам потрібно сконцентруватися на мирному вирішенні конфлікту навколо України відповідно до Мінських домовленостей і поважаючи суверенітет, територіальну цілісність та єдність України", - зазначив він.

"Протягом декількох тижнів ми стикаємося з можливістю великої військової ескалації у Східній Європі. До нас нещодавно дійшли вимоги щодо гарантій у сфері безпеки, які відносяться до важливої частини сфери ОБСЄ", - заявив Рау.

"Ми не байдужі до заперечень щодо безпеки, які озвучили країни-члени. (...) Я вірю, що ОБСЄ - вірна платформа для обговорення кожного аспекту всеосяжної безпеки", - наголосив він.

При цьому він зазначив, що ситуація з можливою військовою ескалацією в регіоні потребує "міжнародної оцінки та належної реакції".

Раніше глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель зазначив, що ОБСЄ разом із ЄС та НАТО є ключовим гравцем у плані гарантування європейської безпеки.

Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков на брифінгу за підсумками переговорів РФ і США, у свою чергу, повідомив, що рішення про подальші контакти зі США щодо гарантій безпеки буде ухвалено за підсумками консультацій РФ із НАТО і в рамках ОБСЄ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА