07:00 21.03.2022

21 березня: Цей день в Україні та в світі

5 хв читати
21 березня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 26 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 26 RUSSIAN AGRESSION

21 березня у світі відзначають День поезії, День лялькаря, День Новруз, День боротьби за ліквідацію расової дискримінації, Всесвітній день людей із синдромом Дауна та День лісів. В арабських країнах – День матері, а в Італії – День дерева.

Всесвітній день поезії

У 1999 році на 30-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено щорічно відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії відбувся в Парижі, де розташована штаб-квартира ЮНЕСКО.

Поезія об'єднує країни, народи, культури та допомагає людям зрозуміти один одного. Протягом століть думки і почуття, наділені поетичною формою, проникають у серця людей, таким чином нагадують, що ми всі одна велика родина і що ми, такі різні, насправді дуже схожі один на одного.

Міжнародний день лялькаря

Ідея відзначати у всьому світі Міжнародний день лялькаря або Міжнародний день лялькового театру належить відомому діячеві лялькового театру Дживаду Золфагаріхо з Ірану. У 2000 році на XVIII Конгресі Міжнародного союзу діячів театру ляльок у Магдебурзі він виніс цю пропозицію на обговорення.

Але незважаючи на те, що дискусія про місце й час проведення цього свята була дуже жвавою, це питання так і не вирішили. Лише за два роки, на засіданні Міжнародної Ради UNIMA, дату святкування було визначено.

Міжнародний день Новруз

Міжнародний день Новруз відзначається із 2010 року. З пропозицією запровадити нову дату в календарі ООН виступили уряди кількох держав: Азербайджану, Албанії, Афганістану, Македонії, Індії, Ірану, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Туреччини. 23 лютого Генеральна асамблея ухвалила ініціативу цих країн та закріпила за 21 березня міжнародне свято – День Новруз (резолюція №A/RES/64/253).

Новруз – день весняного рівнодення, свято першого дня весни та оновлення природи. Походження свята сягає корінням у дописемну епоху історії людства. Воно відзначається як початок нового року понад 300 мільйонами мешканців у всьому світі.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації проводиться щорічно 21 березня за рішенням XXI сесії Генеральної Асамблеї ООН від 26 жовтня 1966 року.

Цього дня в 1960 році поліція відкрила вогонь і вбила 69 людей під час мирної демонстрації протесту проти законів режиму апартеїду про обов'язкову паспортизацію африканців у ПАР, що проводилася в Шарпевілі (Південна Африка).

Проголошуючи цей День 1966 року, Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародну спільноту подвоїти зусилля з метою ліквідації всіх форм расової дискримінації. Тим самим підтверджуючи, що расову дискримінацію можна вважати запереченням прав людини, основних свобод і справедливості, і вона є злочином проти людяності.

Всесвітній день людей із синдромом Дауна

21 березня відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна. Ця дата увійшла до календаря в 2005 році. Ініціатива належала учасникам VI симпозіуму, присвяченого цій темі.

Генеральна Асамблея ухвалила, що цей День відзначатиметься 21 березня щороку від 2012 року та запропонувала всім державам-членам, відповідним організаціям системи ООН та іншим міжнародним організаціям, а також суспільству, включно з неурядовими організаціями та приватним сектором, належним чином відзначати Всесвітній день людей із синдромом Дауна, для того щоб підвищувати рівень поінформованості суспільства про це захворювання.

Синдром Дауна є однією з форм вродженої геномної патології, що природно розвивається, поширеної у всіх регіонах світу і часто веде до змін моторики, фізичних характеристик і здоров'я. Життєво важливе значення для зростання та розвитку хворих має адекватний доступ до медичного обслуговування, програм раннього втручання та інклюзивної освіти, а також проведення відповідних досліджень.

Передбачувана частота синдрому Дауна становить від 1 на 1000 до 1 на 1100 народжених у всьому світі. Щороку приблизно від 3000 до 5000 дітей народжуються із цим хромосомним розладом.

Міжнародний день лісів

21 березня у світі відзначається Міжнародний день лісів, заснований у 1971 році. Ініціатором заснування цього Дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-й Генеральній Асамблеї, ідея була підтримана Всесвітньою Продовольчою та сільськогосподарською організацією при ООН (ФАО).

Спочатку рішення ухвалили про відзначення цього дня саме в день осіннього рівнодення у Південній півкулі та весняного рівнодення у Північній півкулі (останнє, за традицією, вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань).

День матері в арабських країнах

Арабські країни на Близькому Сході (Єгипет, Ліван, Йорданія, Сирія, Бахрейн) відзначають День матері 21 березня. Це день пам'яті матерів, коли віддається належне їх праці та безкорисливій жертві заради блага своїх дітей.

День матері здавна відзначають у багатьох країнах світу, а історія свята сягає своїм корінням у глибину століть. Проте, сучасне свято на честь матерів з'явилося у США, коли у 1910 році губернатором Західної Вірджинії було оголошено День матері. До наступного року вже в кожному американському штаті були свої звичаї святкування цієї дати.

Згодом список країн, що відзначають День матері, поповнився Мексикою, Канадою, Китаєм, Японією, Південною Америкою та деякими африканськими країнами.

12 грудня 1912 року було створено Міжнародну Асоціацію Дня матері з метою поширення свідомого святкування цього дня, який нині відзначається багатьма країнами, але у різну пору року.

День дерева в Італії

День дерева здавна відзначається в Італії як свято оновлення та єднання людини із природою.

В античній культурі був поширений звичай влаштовувати святкування з нагоди висадження дерев. Їм надавали величезну важливість, у зв'язку з чим дерева поділяли на олімпійські, божественні, героїчні, зловісні, удачливі, нещасливі, а ліси розрізнялися як священні, божественні та мирські.

Стародавні кельти та римляни охороняли та освячували ліси, таким чином, слідували традиції поклоніння божественній природі. У римську епоху проводилося справжнє торжество під назвою "свято Лукарія", упродовж якого, крім традиційних обрядів шанування, вшановували лісові території, засаджені в попередні місяці.

Ще цього дня:

1927 – У Києві виходить перший номер української "Літературної газети";

1935 - На вимогу Реза Шах Пахлаві іноземні держави стали називати Персію Іраном;

1945 - Під час помилкового нальоту союзницьких ВПС на школу у Копенгагені загинуло 125 цивільних датчан, серед них 86 школярів;

1961 – Відбувся перший концерт гурту The Beatles (Ліверпуль, The Cavern Club);

1980 – Президент США Джиммі Картер закликав до бойкоту Олімпійських ігор у Москві.

Іменини: Опанас, Ярема, Феодосій, Лазар, Дементій.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС згорнув військову навчальну місію в Малі

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА