17:21 23.03.2022

На майданчику харківського "Джерела нейтронів", за попередньою інформацією, виявлено нерозірваний снаряд "Смерч" - ДІЯРУ

2 хв читати
На майданчику харківського "Джерела нейтронів", за попередньою інформацією, виявлено нерозірваний снаряд "Смерч" - ДІЯРУ

На промисловому майданчику ядерної підкритичної установки (ЯПУ) "Джерело нейтронів" виявлено предмет, попередньо кваліфікований як нерозірваний снаряд "Смерч", повідомила Державна інспекція ядерного регулювання (ДІЯРУ) з посиланням на Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ ХФТІ), що експлуатує ЯПУ.

"Під час огляду 22-23 березня 2022 року промислового майданчика ЯПУ "Джерело нейтронів" персонал виявив предмет, попередньо кваліфікований як нерозірваний реактивний снаряд РСЗВ 9К58 "Смерч", що створює потенційну небезпеку нового вибуху в безпосередній близькості до ядерної установки", - йдеться в повідомленні на фейсбук-сторінці ДІЯРУ в середу.

Згідно з ним, персонал ЯПУ "Джерело нейтронів" поінформував про вибухонебезпечну знахідку відповідні служби, але роботи зі знешкодження неможливі через постійні бойові дії в районі розташування установки.

Також уточнюється, що на завершальній стадії огляду майданчик вкотре потрапив під обстріл російських загарбників, наслідки якого буде уточнено після нормалізації ситуації та відсутності небезпеки для персоналу ЯПУ "Джерело нейтронів".

ДІЯРУ вкотре наголосила, що ЯПУ "Джерело нейтронів", як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій, і продовження її бомбардування або обстріл може призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.

Як повідомлялося, з 24 лютого цього року ЯПУ "Джерело нейтронів" у зв'язку з бомбардуваннями Харкова військами РФ переведено в глибокий підкритичний стан.

Увечері 10 березня внаслідок російського бомбардування були пошкоджені лінії електропостачання, що змусило припинити електроживлення ЯПУ "Джерело нейтронів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

Окупанти за минулий день обстріляли 9 громад Сумської області, зафіксовано понад 200 вибухів

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА