06:57 24.03.2022

24 березня: Цей день в Україні та в світі

4 хв читати
24 березня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 29 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 29 RUSSIAN AGRESSION

24 березня в Україні та світі відзначають День боротьби з туберкульозом, Міжнародний день боротьби з депресією та Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини та гідності жертв. В Уганді – День висадження дерев.

День боротьби з туберкульозом

День боротьби з туберкульозом відзначають за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я щороку 24 березня — у день, коли 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. У 1905 році вчений отримав Нобелівську премію у сфері медицини.

Цей День був заснований у 1982 році за рішенням ВООЗ та Міжнародного союзу боротьби з туберкульозом та легеневими захворюваннями та приурочений до 100-річчя від дня відкриття збудника туберкульозу – палички Коха. 1993 року Всесвітньою організацією охорони здоров'я туберкульоз був оголошений національним лихом, а день 24 березня - Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом. З 1998 року він одержав офіційну підтримку ООН.

Туберкульоз - інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом. Без відповідного лікування людина, хвора на активну форму туберкульозу, щорічно може заразити в середньому 10-15 осіб. За даними ВООЗ, щодня від цієї хвороби помирає майже 4 500 осіб, а майже 30 000 людей хворіють на неї (більшість із яких — жителі країн, що розвиваються).

Міжнародний день боротьби з депресією

Депресія – найпоширеніший психічний розлад, під час якого зникає інтерес до життя, знижується самооцінка і працездатність, переважає поганий настрій, пригніченість і сильне почуття провини. На думку лікарів, це серйозне захворювання, яке потребує професійного лікування. Ще Гіппократ описав його під назвою "меланхолія".

За даними ВООЗ, понад 350 млн. людей у різних країнах світу страждають від депресії. За статистикою, кожен десятий після 40 років стикається з різними формами депресивного розладу психіки, причому більшу частину з них складають жінки. Захворювання зустрічається у 5% дітей та підлітків віком від 10 до 16 років, а більший відсоток суїцидів трапляється у період юнацької депресії. Кожна п'ята жінка страждає від депресії після народження дитини. Розвиток хвороби можуть спровокувати деякі групи лікарських препаратів, серцево-судинні та ендокринні захворювання.

Важливо пам'ятати, що депресія – це хвороба, що піддається лікуванню, але потребує кваліфікованої допомоги фахівців. Відсутність своєчасного терапевтичного втручання може призвести до тяжких наслідків для здоров'я.

Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини та гідності жертв

Генеральна асамблея ООН затвердила дату 24 березня як Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини та гідності жертв своєю резолюцією A/RES/65/196 від 21 грудня 2010 року. День присвячений пам'яті Оскара Ромеро-і-Гальдамеси – архієпископа Сан-Сальвадора, який виступав проти бідності, соціальної нерівності, вбивств і тортур. Був убитий 24 березня 1980 року.

Питання застосування права на встановлення істини часто порушується в контексті грубих порушень прав людини та гуманітарного права. У випадках масових розправ, насильницького зникнення, зникнення безвісти, викрадення дітей та застосування тортур постраждалі особи та їхні родичі вимагають забезпечення поінформованості про ці події.

Право на встановлення істини передбачає отримання повних і докладних достовірних відомостей про події, конкретні обставини цих подій та їх учасників, що відбувалися, включно з інформацією про обставини, за яких були скоєні порушення, а також про причини цих порушень.

У цей день:

1802 - Англійський винахідник Річард Тревітік отримав перший патент на паровоз, призначений для рейкових колій;

1898 - Продано перший американський автомобіль. Модель "Вінтон" за тисячу доларів придбав гірничий інженер Роберт Еллісон;

1955 - У США встановлено першу морську нафтову вежу;

1972 - На американські кіноекрани вийшов фільм "Хрещений батько";

2006 — У Мінську через чотири дні з початку існування було знищено опозиційне наметове містечко, встановлене на центральній площі столиці. Затримано понад 500 молодіжних активістів;

2008 - В Олімпії запалений олімпійський вогонь літніх Ігор у Пекіні;

2018 - "Марш за наші життя" пройшов у Вашингтоні;

2020 - Міжнародний олімпійський комітет оголосив, що літні Олімпійські ігри перенесені на 2021 через пандемію Covid-19.

Єфимів день

На цю дату припадає вшанування архієпископа Євфимія II, який жив у 15 столітті. Він народився в Новгороді, в сім'ї священика Міхея і Анни, які довгий час не могли мати дітей і пообіцяли присвятити свою дитину Богові. У 15 років майбутній архієпископ прийняв чернечий постриг. У 1429 був обраний архиєпископом новгородським. За час свого архієрейства Євфимій доклав багато зусиль до будівництва та відновлення храмів, дбав про листування церковних книг. Також він уславився доброчесним життям.

Цього дня розпочинали роботи в саду. Також помічали прикмети на погоду. Якщо до кінця березня закінчувалися холоди, можна було чекати теплого літа. А от якщо в цей час на поля набігають миші, це вважалося передвісником неврожаю.

Іменини: Василь, Георгій, Юхим, Іван

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова УІНП сподівається, що київська влада або якийсь меценат усе-таки створять Музей монументальної пропаганди

Голова УІНП вважає за необхідне обмежити запровадження нових пам'ятних дат до закінчення російсько-української війни

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА