19:40 28.03.2022

Учасники українсько-російських переговорів у ніч на 4 березня могли бути отруєні хімзброєю, у розвідці США спростовують – ЗМІ

3 хв читати
Учасники українсько-російських переговорів у ніч на 4 березня могли бути отруєні хімзброєю, у розвідці США спростовують – ЗМІ

Симптоми отруєння було виявлено у російського підприємця Романа Абрамовича, народного депутата України Рустема Умєрова та ще одного представника української сторони після переговорів у Києві в ніч із 3 на 4 березня 2022 року, спрямованих на припинення війни в Україні.

"Говорили, що після зустрічі в українській столиці у пана Абрамовича, який їздив між Москвою, Львовом та іншими переговорними майданчиками, а також щонайменше у двох високопоставлених членів української команди з'явилися симптоми, що включають почервоніння очей, постійні та болючі сльозотечі та лущення шкіри на обличчі та руках", - пише видання The Wall Street Journal у понеділок.

Постраждалі заявили про ймовірний напад і звинуватили в ньому "прихильників жорсткої лінії в Москві, які, за їхніми словами, хотіли саботувати переговори щодо припинення війни". Водночас близьке до Абрамовича джерело сказало виданню, що неясно, хто націлився на групу.

За даними The Wall Street Journal, постраждалі з того часу одужали, а президент України Володимир Зеленський, у якого також була зустріч з Абрамовичем, не постраждав.

"Західні експерти, які вивчали інцидент, заявили, що важко визначити, чи були симптоми викликані хімічним або біологічним агентом чи якоюсь електромагнітною радіаційною атакою, кажуть люди, знайомі з цим питанням", - пише видання.

Цю інформацію підтверджують у британській журналістсько-експертній групі Bellingcat. "Bellingcat може підтвердити, що у трьох членів делегації, які були на мирних переговорах між Україною та Росією в ніч із 3 на 4 березня 2022 року, було виявлено симптоми отруєння хімічною зброєю. Одним із постраждалих став російський підприємець Роман Абрамович", - повідомляється у твіттері дослідницької групи.

За їхньою інформацією, на підставі дистанційних та виїзних обстежень експерти дійшли висновку, що симптоми, найімовірніше, є результатом отруєння невстановленою хімічною зброєю. "Альтернативною менш імовірною гіпотезою було використання мікрохвильового випромінювання. Симптоми поступово стихали протягом наступного тижня", - повідомили у Bellingcat.

Журналіст видання The Guardian Шон Вокер також підтвердив це і повідомив, що Абрамович унаслідок отруєння втратив на кілька годин зір, після чого був доставлений до Туреччини для лікування.

"Джерело, якому безпосередньо це відомо, щойно підтвердило мені повідомлення WSJ/Bellingcat про те, що Абрамович мав симптоми отруєння. Роман утратив зір на кілька годин і лікувався в Туреччині, повідомило джерело", - написав Вокер у твіттері.

Інформаційне агентство Reuters цитує представника США, який заявив, що, за даними розвідки, симптоми, які проявилися в Романа Абрамовича та нібито у двох учасників переговорів від України, були викликані "екологічними" факторами, а не отруєнням.

За версією BBC, США не хочуть привертати увагу до цієї історії та до застосування Росією хімзброї в Україні, оскільки це може підштовхнути їх до дій у відповідь, на які вони йдуть вкрай неохоче.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, у свою чергу, повідомив, що всі члени переговорної групи наразі працюють у звичному режимі, повідомляється на сайті "24 каналу".

"В інформаційному просторі зараз багато інформаційних спекуляцій, різних конспірологічних версій та елементів тієї чи іншої інформаційної гри. Тому ще раз повторю – члени переговорних груп працюють сьогодні у штатних режимах", - наголосив Подоляк, коментуючи інформацію про отруєння учасників переговорів.

Як повідомлялося, Зеленський в інтерв'ю російським ЗМІ в неділю сказав, що російські бізнесмени, які пропонують допомогу у встановленні контактів із Кремлем, роблять це, сподіваючись виключити себе із санкційних списків. Водночас на запитання про посередництво Абрамовича, про що повідомила раніше низка ЗМІ, глава Української держави відповів, що "цей бізнесмен був у підгрупі з російської сторони" і "справді допомагав у питанні гуманітарного характеру, вивезенні людей з Маріуполя". Водночас Зеленський зазначив, що "нічого не вийшло, гумконвої було розстріляно".

Джерела:

https://www.wsj.com/articles/roman-abramovich-and-ukrainian-peace-negotiators-suffer-symptoms-of-suspected-poisoning-11648480493

https://twitter.com/bellingcat

https://twitter.com/shaunwalker7/status/1508471898929258496

https://24tv.ua/ye-bagato-spekulyatsiy-op-prokomentuvali-informatsiyu-pro-otruyennya_n1925176

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА