12:54 07.04.2022

У Новгород-Сіверському демонтували портрети Леніна та Сталіна з вежі у центрі міста

2 хв читати
У Новгород-Сіверському демонтували портрети Леніна та Сталіна з вежі у центрі міста

У Новгород-Сіверському Чернігівської області демонтували мозаїчні зображення Володимира Леніна та Йосипа Сталіна з водонапірної вежі у центрі міста.

"Путін казав, що покаже нам декомунізацію. Так ми завтра приведемо все в автентичний вигляд. Було б добре змонтувати, як виглядала вежа, коли її збудували в 1910 році, і як вона виглядає зараз убого з цими портретами, слова цього покидька і наша йому відповідь. А вежу ми зробимо такою, якою вона була колись при побудові. Якраз буде символічним результат спецоперації расеї: показали нам декомунізацію, а ми знесли останні портрети", – наводить слова заступника начальника Новгород-Сіверської районної військової адміністрації Володимира Шкарпітка "Суспільне Чернігів" у четвер уранці.

У соціальних мережах місцевих груп оприлюднено багато фото з демонтованими портретами.

Як повідомлялося, мозаїчні портрети Леніна та Сталіна було розміщено у 1930-х роках у центрі м. Новгород-Сіверського на водонапірній вежі 1901 року споруди поряд із базарною площею. Український інститут національної пам'яті (УІНП) констатує, що вони є символікою комуністичного тоталітарного режиму та підлягають обов'язковому демонтажу, про що місцевій владі повідомлено ще у 2017 році. У 2018 році прокуратура Чернігівської області розпочала кримінальне провадження, але у серпні 2020 року було ухвалено рішення закрити справу у зв'язку з відсутністю складу правопорушення.

У свою чергу Новгород-Сіверська міськрада вважає, що мозаїчні портрети Леніна та Сталіна не підпадають під дію закону про декомунізацію, оскільки вони не є ні пам'ятками, ні пам'ятними знаками, і правовий механізм їх демонтажу, зокрема органами місцевого самоврядування, не передбачено жодним нормативно-правовим актом. А у 2019 році на засідання Новгород-Сіверської міськради було винесено питання про демонтаж відповідних зображень, але лише кілька депутатів проголосували "за", у зв'язку з чим рішення ухвалено не було.

Ексмер міста Олег Бондаренко (помер у жовтні 2020 року) заявляв, що місто не демонтуватиме мозаїк, але планує повісити на портрети ґрати, а також встановити табличку з написом "Кати українського народу". Свого часу ексглава УІНП Володимир В'ятрович виступав проти такої ініціативи влади, заявивши, що це суперечить закону й зображення необхідно демонтувати. Водночас чинний голова УІНП Антон Дробович наголошував, що така ініціатива Бондаренка буде гарним та резонансним прикладом, але це має бути належним чином оформлено відповідно до закону, тобто потрібно, щоб ці портрети були визнані витворами мистецтва чи передані на баланс якомусь місцевому музею.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА