14:38 11.04.2022

Майже половина території України потребує розмінування – ДСНС

3 хв читати
Майже половина території України потребує розмінування – ДСНС

Близько 300 тис. кв. м території України потребують гуманітарного розмінування через велику кількість боєприпасів, залишених окупантами, посівні роботи на значній площі українських полів не можуть розпочатися через загрозу наявності там вибухонебезпечних предметів, повідомляють у ДСНС.

"На сьогодні ми здійснили орієнтовний аналіз територій, на яких необхідно виконати комплекс заходів із гуманітарного розмінування… За нашими попередніми оцінками, це близько 300 тис. кв. км - майже половина території нашої країни", - сказав у понеділок на брифінгу в Києві начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС Олег Бондар.

Він зазначив, що піротехнічні підрозділи є в кожному регіоні України, загалом у ДСНС працюють близько 550 піротехніків.

"Щодня вилучається та знешкоджується в середньому від 2 до 6 тис. вибухонебезпечних предметів", - сказав представник ДСНС.

За словами Бондаря, наразі основні зусилля з розмінування територій зосереджені на Ірпінсько-Бучанському, Чернігівсько-Броварському, Ніжинському та Тростянецькому напрямках.

Представник ДСНС наголосив, що, незважаючи на безперервні обстріли, щодня піротехніки працюють у Харківській та Миколаївській областях.

Відповідаючи на запитання про те, як жителі Київської області можуть повернутися додому після розмінування територій, начальник управління сказав: "Ірпінь ми відпрацювали. Але є домоволодіння, де не було господарів. Ми як служба порятунку не маємо права заходити на приватну територію. Тому ми залишаємо повідомлення: якщо людина повертається додому, то викликає нас, і ми оглядаємо, після чого даємо дозвіл перебувати в будинку".

При цьому Бондар додав: "Але основне рішення щодо можливості повернення людей – це функція місцевої влади".

Представник ДСНС також зазначив, що українські вибухотехніки мають високу кваліфікацію та працюють із сучасними боєприпасами типу "Іскандер", боєприпасами, що використовуються в авіації, – ракети земля-повітря, повітря-повітря.

"Має місце застосування систем залпового вогню з касетними елементами… із системи "Іскандер", коли під час спрацьовування розкидаються на великі площі й елементи перебувають у боєготовності. Наші фахівці знищують такі боєприпаси безпосередньо на місці їх виявлення, тобто це ті боєприпаси, які не можна зрушити з місця, перевезти, знешкодити в будь-який інший спосіб, окрім фізичного вибуху", - розповів представник ДСНС.

Бондар наголосив, що російські окупанти використовують протипіхотні та протитанкові міни, в Харківській області ворог використав системи дистанційного мінування.

За словами начальника управління ДСНС, про всі факти розташування заборонених боєприпасів рятувальники інформують правоохоронні органи.

Також він наголосив, що через масштабне мінування ворогом дуже велика площа полів в Україні не може поки що використовуватися для сільськогосподарської діяльності.

"Але ми максимально робитимемо все, щоб якнайшвидше надати можливість нашим аграріям виконати посівні роботи", - запевнив він.

"Безумовно, коли є інформація, що в населеному пункті не проведено обстеження щодо наявності вибухонебезпечних предметів, перебувати в цьому населеному пункті дуже небезпечно. Ми разом з органами місцевої влади вживаємо всіх заходів, щоб обмежити доступ цивільного населення до населених пунктів, доки не буде проведено обстеження", - підсумував Бондар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА