20:47 25.04.2022

Прокурор МКС Хан: Ситуація в Україні потребує колективних дій

2 хв читати
Прокурор МКС Хан: Ситуація в Україні потребує колективних дій

Прокурор Міжнародного кримінального суду ООН Карім Хан повідомив, що його офіс приєднався до Спільної слідчої групи для розслідування міжнародних злочинів, скоєних в Україні.

Відповідну заяву поширено у понеділок пресслужбою Офісу прокурора.

"Я радий підтвердити, що сьогодні мій Офіс став учасником Спільної слідчої групи (ССГ) щодо передбачуваних основних міжнародних злочинів, скоєних в Україні, приєднавшись до вже існуючих членів Литви, Польщі та України", - анонсував Хан.

Прокурор нагадав, що з моменту вступу на посаду заявив, що "ефективне виконання мандата мого Офісу потребує поглиблення співпраці з усіма відповідними задіяними особами". "Ситуація в Україні, зокрема, потребує колективних дій для отримання відповідних доказів та, зрештою, забезпечення їх ефективного використання у кримінальному процесі. Визнаючи це, мій Офіс сьогодні робить важливий крок, вперше приєднуючись до ССГ під егідою Євроюсту", - додав він.

Хан констатував, що ССГ покликана сприяти розслідуванням та судовому переслідуванню у відповідних державах, а також тих, які можуть бути передані до Міжнародного кримінального суду. "Завдяки участі в ССГ мій Офіс значно розширить свої можливості доступу та збору інформації, що стосується наших незалежних розслідувань. Важливо те, що ми зможемо здійснювати швидку координацію та співпрацю у режимі реального часу з країнами-партнерами ССГ", - наголосив прокурор МКС.

Крім того, Хан запевнив, що участь Офісу в ССГ не буде "вулицею з одностороннім рухом". "Ми не хочемо бути лише одержувачами інформації та доказів. Ми також хочемо бути ефективним партнером у проведенні внутрішніх розглядів щодо основних міжнародних злочинів відповідно до принципу взаємодоповнюваності. У цьому дусі мій Офіс прагнутиме виявити всі можливості, за допомогою яких він зможе надати інформацію та докази відповідним національним властям на підтримку їхнього розслідування та судових переслідувань", - пояснив він.

Крім того, прокурор висловив подяку генеральним прокурорам Литви, Польщі та України, які приєдналися до нього сьогодні на церемонії підписання, яка започаткувала співпрацю в ССГ. "Я також хотів би наголосити на твердій підтримці Євроюсту у сприянні цьому важливому кроку. Забігаючи наперед, я й надалі прагнутиму поглиблення нашої взаємодії з усіма дійовими особами у зв'язку з ситуацією в Україні відповідно до мого мандату як прокурора", - додав Хан.

Раніше Офіс генерального прокурора України також повідомив, що Спільну слідчу групу (ССГ) з розслідування воєнних злочинів РФ в Україні розширено шляхом залучення як учасника Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА