16:50 05.05.2022

СБУ затримала одного з лідерів "Українського вибору" за підготовку до повалення державного устрою в Україні

2 хв читати
СБУ затримала одного з лідерів "Українського вибору" за підготовку до повалення державного устрою в Україні

Служба безпеки України затримала одного з лідерів всеукраїнського громадського руху "Український вибір", очолюваного Віктором Медведчуком, за підготовку до повалення державного ладу в Україні.

"У Києві контррозвідка СБУ затримала одного з лідерів партії Медведчука "Український вибір". За даними слідства, він займався підготовкою до повалення конституційного ладу в Україні, координуючи свої дії з російськими спецслужбами", - повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко у відеоповідомленні у телеграм-каналі відомства у четвер.

За словами Дехтяренка, зловмисник розробив "концепцію народовладдя", яка передбачала насильницьке захоплення влади, знищення фінансово-економічної системи та усунення держкордону.

"Ці ідеї розповсюджували через розгалужену мережу підконтрольних громадських організацій", - додав речник СБУ.

За його словами, встановлено, що у 2014 році зловмисник звертався до адміністрації президента РФ щодо особистого прийому для доповіді стосовно підготовки заходів із підривної діяльності в Україні.

"Під час обшуків за місцем проживання зловмисника правоохоронці виявили документацію та печатку громадських організацій, заборонену символіку, лист з адміністрації президента РФ про отримане звернення, комп'ютерну техніку, засоби зв'язку та чорнові записи з доказами злочинних дій", - розповів спікер української спецслужби.

У повідомленні СБУ не зазначено імені затриманого, проте джерело в правоохоронних органах повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що йдеться про Олександра Тарнашинського.

Крім того, як повідомив Дехтяренко, заблоковано діяльність потужного проксі-центру спецслужб Росії, який використовували для кібератак на державні інформресурси України та розповсюдження ворожої пропаганди.

"У Луганській області на співпраці з окупантами викрито керівницю одного з відділів Станично-Луганської військово-цивільної адміністрації, яка добровільно стала так званим слідчим прокуратури ЛНР і незаконно переслідувала громадян на тимчасово окупованій території Луганської області", - повідомив речник СБУ.

Загалом, за його словами, з початку війни СБУ відкрила понад 6 тис. кримінальних проваджень через злочини проти України.

"Серед цього масиву справ понад 1 тис. стосуються посягання на територіальну цілісність та спроби захоплення державної влади", - повідомив Дехтяренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

США готують пакет озброєнь для України на $1 млрд

ВР має намір визначити Держспецзв'язку органом, що реалізує політику щодо забезпечення безпілотними системами та засобами РЕБ

Уряд виділив ще понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій - Шмигаль

Для повноцінного запуску Держреєстру нерухомих пам'яток потрібно понад 5 років - Шуляк

Кабмін звільнив Половенка з посади заступника міністра оборони

ВР прийняла за основу законопроєкт про дерегуляцію ринку торгівлі вживаними авто - Гетманцев

ВР удосконалить порядок ведення військового обліку під час війни

Посол України в США: Сенат розпочне розгляд законопроєкту про допомогу Україні о 20:00 за Києвом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА