06:35 19.05.2022

19 травня: Цей день в Україні та в світі

4 хв читати
19 травня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 85 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 85 RUSSIAN AGRESSION

19 травня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом, День блокнота та День травневого сонця. В Україні - День вишиванки.

Православна церква вшановує пам'ять праведного Іова Багатостраждального.

Також у цей день у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День вишиванки

У третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки.

Цього дня заведено замінювати повсякденний одяг на вишиванку або додавати до нього традиційну вишивку.

Автор ідеї свята – письменниця та журналіст Леся Воронюк, яка у 2006 році, студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, запропонувала колегам з навчання в один день прийти до ЗВО у вишиванках

Для наших предків вишиванка була не повсякденним, а святковим одягом. Вважається, що першим, хто вирішив поєднувати вишиванку із повсякденним чином, був Іван Франко. Саме в такому вигляді він зображений на 20-гривневій банкноті.

Вишиванка завжди була не лише святковим одягом, а й оберегом. Орнамент, який наносили на сорочку, містив певні символи, які мали захистити того, хто її носить, від злих духів і нещасть. Вишивку наносили на рукави та комір так, щоб вона торкалися тіла. Вважалося також, що на звороті вишивки не повинно бути вузликів, оскільки вони можуть принести нещастя.

Орнаменти та стиль вишивки, фасони вишиванок у різних регіонах України відрізнялися.

День блокнота

Свято вперше відзначили в 2016 році. Завдяки блокноту можна планувати свій день, місяць і навіть рік, зберігати важливі записи, вписувати цікаві думки, робити нотатки. Він зберігає важливі позначки, ідеї, мрії, контакти, рецепти та малюнки.

Ще цього дня:

1051 – У французькому Реймсі коронована дочку Ярослава Мудрого – Анну Ярославну;

1861 – У Сумах відкрито першу в Україні недільну школу;

1974 - Угорський архітектор Ерно Рубік створив "Чарівний (магічний) куб";

1998 - З національної галереї сучасного мистецтва в Римі невідомими викрадено дві картини Вінсента Ван Гога та одну Поля Сезанна;

2005 – На конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу;

2010 - Всесвітній день сімейного лікаря

Церковне свято

19 травня церква вшановує пам'ять праведного Іова Багатостраждального. Святий жив у Палестині, відзначався праведністю та добротою. Все своє життя намагався догодити Богові. За це Господь нагородив його великими почестями. У нього було чимало худоби, а також велика та дружна родина. Було в нього три дочки та семеро синів.

Позаздрив тоді Іову диявол і почав намовляти на нього Богу: "Хіба просто так богобоязний Іов? Забери в нього все, що в нього є, - чи благословить він Тебе?". Господь захотів тоді всім показати, що Іов залишається по-справжньому вірним йому. А тому дозволив дияволові відібрати у чоловіка все, що той мав.

Якось прийшли до Іова розбійники і вкрали в нього всю худобу, вбили слуг. Потім налетів з пустелі страшний вихор і розтрощив його дім, у якому загинули діти Іова. Але людина не нарікала на Бога, а лише сказала: "Бог дав, Бог і взяв: нехай буде благословенне Ім'я Господнє".

Осоромився диявол, але це ще більше розлютило його. Тому він продовжив намовляти на Іова перед Господом: "За життя своє віддасть людина все, що є в неї: але торкнися кісток її, її тіла, - побачиш, чи благословить вона Тебе?". І тоді Бог дозволив відібрати в Іова навіть його здоров'я. Захворіла людина проказою і почала дружина вмовляти його сказати хоч одне слово нарікання на Господа, який забрав у нього все. Але твердо стояв Іов на своєму і продовжував прославляти Бога.

Тоді Господь, показавши на прикладі Іова, якою має бути терпимість і відданість, сам явився до його друзів, які дорікали святому, і сказав їм просити молитов за себе і за нього. До Іова повернулося його здоров'я, а дружина народила йому знову трьох дочок та семеро синів. Нажив чоловік ще більше худоби і прожив ще 140 років.

Іменини: Микола, Денис

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА