10:14 19.05.2022

Вчені виявили неполадки у передачі даних зондом Voyager-1 - NASA

2 хв читати
Вчені виявили неполадки у передачі даних зондом Voyager-1 - NASA

Фахівці лабораторії реактивного руху NASA відзначають виникнення неполадок у передачі телеметричних даних зондом Voyager-1, що досліджує міжзоряний простір, повідомляється на сайті лабораторії.

"Міжпланетний дослідницький апарат працює штатно, отримуючи та виконуючи команди, що посилаються із Землі, збирає та повертає наукові дані. Проте відомості системи орієнтації, позиціонування та управління зондом (AACS) не відображають того, що дійсно відбувається із зондом", - йдеться у повідомленні.

Система AACS контролює орієнтацію апарату, а також підтримує антену з високим коефіцієнтом посилення, спрямовану точно у бік Землі, даючи змогу тим самим передавати дані фахівцям.

"Все говорить про те, що AACS, як і раніше, працює, проте вимірювальні дані, які вона повертає, неправильні. Наприклад, дані можуть бути випадково згенерованими або можуть не відображати реальний стан системи", - вважають в американському космічному відомстві.

Проблема не спровокувала активації систем безпеки, які, за задумом розробників, мають у разі виникнення аномалії перевести космічний апарат у безпечний режим. При активації цього режиму апарат проводить лише необхідні операції, а інженери отримують можливість знайти причину неполадок. Також не ослабла і сила сигналу, що підтверджує правильну орієнтацію антени щодо Землі.

У лабораторії зазначили, що фахівці продовжать спостерігати за сигналами зонда, намагаючись визначити, чи виходять неправильні дані з AACS чи іншої системи, задіяної у надсиланні телеметричної інформації.

Наразі автоматична міжпланетна станція Voyager-1 перебуває за 23,3 млрд км від Землі. Для отримання повідомлення із Землі та надсилання на нього зондом відповіді потрібно близько двох днів.

Зонди Voyager-1 та його "брат-близнюк" Voyager-2 були запущені в 1977 році для дослідження далекого космосу та великих планет Сонячної системи. Хоча запланований термін експлуатації давно минув, вони продовжують збирати дані про міжзоряний простір, залишаючись єдиними космічними апаратами такого роду.

Voyager-2 наразі перебуває приблизно за 19,5 мільярда кілометрів від Землі і продовжує працювати штатно.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА