23:32 19.05.2022

Україні потрібен легітимний міжнародний механізм для забезпечення компенсації за збитки, завдані Росією

2 хв читати
Україні потрібен легітимний міжнародний механізм для забезпечення компенсації за збитки, завдані Росією

Україні потрібен легітимний міжнародний механізм для забезпечення компенсації за завдані Росією збитки, які діятимуть, незважаючи на її відмову співпрацювати, заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

"Нам потрібен легітимний міжнародний механізм, який забезпечить компенсацію завданих Росією збитків і буде діяти попри її категоричну відмову співпрацювати. Указом президента вже створено профільну робочу групу, яку я маю честь очолювати. Наші та міжнародні експерти, зокрема Маркіян Ключковський, Джеремі Шарп, Амаль Клуні та багато інших, працюють над проектом такого механізму, і невдовзі його буде представлено", - наводить пресслужба президента слова Єрмака, який виступив перед учасниками аналітичного центру Chatham House.

За його словами, на робочій групі розглядають угоди про репарації як елемент післявоєнного відновлення України. "Серед таких заходів ми очікуємо також на режим максимального допуску українських товарів на ринки наших союзників та партнерів, запуск так званого Плану Маршалла для України", - зазначив Єрмак.

Також він зазначив, що для створення ефективного механізму відшкодування Україні збитків унаслідок російської агресії необхідно якнайшвидше вирішити кілька питань.

Водночас, зазначив Єрмак, національні суди та міжнародні арбітражі не мають відповідної юрисдикції, Європейський суд з прав людини не може забезпечити примусове виконання своїх рішень, ООН майже паралізована перебуванням Росії в Раді безпеки.

Крім того, "компенсаціями можуть бути як уже згадані спеціальні податки та мита на російські енергоносії та транзакції, так і державне та приватне майно. Однак закордонні активи Росії захищені суверенним імунітетом, а права олігархів – недоторканністю приватної власності. І це при тому, що сама Росія нехтує міжнародним правом, а капітали так званих гаманців Путіна мають здебільшого кримінальне походження", - зазначив глава Офісу президента.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА