10:32 14.07.2022

Механізм відшкодування збитків, завданих збройною агресією РФ, – ключове питання, яке обговорюють із міжнародними партнерами, зазначають в українському Task Force

2 хв читати
Механізм відшкодування збитків, завданих збройною агресією РФ, – ключове питання, яке обговорюють із міжнародними партнерами, зазначають в українському Task Force

Механізм відшкодування збитків, завданих збройною агресією РФ, є ключовим питанням в обговоренні з міжнародними партнерами, які побоюються відкрити скриньку Пандори та захищають фундаментальне право приватної власності, наголошує член міжвідомчої робочої групи Task Force, начальник департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу генерального прокурора Дмитро Літкевич.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання про те, як саме відбуватиметься відшкодування збитків, завданих збройною агресією РФ і державі Україна загалом, і кожному з постраждалих українців, Літкевич сказав: "Наразі це ключове питання, яке обговорюють наші європейські, британські, американські партнери. Тут важливо розуміти, що розгляд цього питання нашими колегами базується на захисті фундаментального права приватної власності".

За його словами, йдеться про озвучену Швейцарією інформацію щодо неможливості передачі $500 млрд заморожених активів, про позицію Америки та інших західних країн у цьому питанні.

"Наші колеги переживають, що вони можуть відкрити скриньку Пандори, і буде прецедент, коли необхідно заарештовувати та вилучати майно величезної кількості осіб без висування їм обвинувачення в рамках кримінального процесу", - пояснив він.

Водночас, як наголосив начальник департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу генерального прокурора, іноземні партнери розуміють, що обставини, які склалися в Україні, є безпрецедентними.

"Це загроза всьому людству, коли держава-агресор знищує всіх і вся. Із таким випадком сучасне міжнародне право стикається вперше. У зв'язку з цим має бути вироблено нові ефективні механізми притягнення до відповідальності держави-агресора, виходячи з унікальності жахливих подій. І це дилема, перед якою зараз перебувають наші партнери", - зазначив Літкевич.

За його словами, в Євросоюзі наразі розглядають ініціативу створення міжнародного Договору про механізм компенсації збитків, спецкомісії та фонду, "однак поки що це лише проєкти".

"У такому винятковому випадку, коли одна країна є не просто агресором, а й, по суті, застосовує терористичні методи щодо іншої, міжнародне право виявилося безсилим і не готовим до такої ситуації", - підсумував начальник департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу генерального прокурора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На аеродромі "Кущевська" на Кубані знищено склад авіабомб - британська розвідка

У РФ змінюють імена депортованим з України дітям, що ускладнює їх репатріацію - ISW

У Києві розпочато демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою "Свободи українського народу" - КМДА

Інформація про другого загиблого в Харкові не підтвердилася, у місті 7 поранених

Просування окупантів у районі Авдіївки зупинилося - ISW

Унаслідок ворожих ударів по Харкову загинула одна людина, є поранені

Удар по Одесі, за попередніми даними, здійснено "Іскандером" із касетною частиною - Плетенчук

Румунія передала ДБР одного з організаторів міжнародного наркосиндикату

У Слов'янську затримано шпигунку, яка передавала окупантам дані про понтонні переправи ЗСУ

Окупанти вдарили по цивільній інфраструктурі Харкова, кількість постраждалих уточнюється - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА