06:51 26.10.2022

Відновлення Індонезії після цунамі 2004 року є гарним прикладом для України – радник президента

2 хв читати

Україна продовжує активну роботу над пошуком оптимальної платформи й архітектури реалізації масштабного плану післявоєнного відновлення, розглядаючи як гарний приклад досвід відновлення Індонезії після цунамі 2004 року, повідомив радник президента України Олександр Роднянський.

"Цей приклад є дуже гарним, один із прикладів, яким нам в Україні варто керуватися", – сказав він на Міжнародній експертній конференції з питань відновлення України в Берліні у вівторок.

Роднянський уточнив, що в Індонезії було створено Агентство з реконструкції та відновлення (BRR) під мандатом президента з чіткою структурою та чітко сформованою процедурою нагляду та моніторингу, а також дуже прозорими звітами.

Водночас він навів низку інших порівняно свіжих прикладів проєктів відновлення, які не вдалися, зокрема Афганістану та Гаїті. За словами Роднянського, у випадку Афганістану не було локального центру відповідальності, довгострокової стратегії та необхідної координації донорів.

Як зазначив радник президента, в Україні розглядається як варіант створення такого агентства відновлення, як в Індонезії, близького за своєю суттю до міністерства, так і фонду, як аналога банку, на кшталт того, як це було в Плані Маршалла або як KfW у Німеччині.

"Є за і проти кожного підходу", – зазначив Роднянський.

За його словами, в разі, якщо вдасться отримати сотні мільярдів доларів російських активів, то варіант фонду буде кращим.

У будь-якому разі, наголосив радник, стоїть завдання налагодити хорошу координацію донорів і ефективно управляти потоком коштів від них, а також залучати інші джерела фінансування. Зокрема, він наголосив на необхідності мати чіткий план ролі приватного сектора.

Серед інших можливих варіантів Роднянський назвав створення фондів, які керуватимуться донорами, а також використання вже наявних державних банків, яких в Україні сьогодні чотири, проте при цьому варто уникати дублювання функцій і все-таки прагнути принципу "єдиного вікна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА