16:30 17.12.2022

Україномовні аудіогіди з'явилися ще в трьох відомих музеях світу

2 хв читати
Україномовні аудіогіди з'явилися ще в трьох відомих музеях світу

Україномовні аудіогіди з'явилися ще в трьох відомих музеях світу: в Литві, Естонії та Індонезії, повідомляється з посиланням на першу леді України Олену Зеленську на офіційному інтернет-порталі президента України в суботу.

Як уточнює Зеленська, яка ініціювала цей проєкт у 2020 році, аудіогіди українською мовою з'явилися в Національному музеї "Палац Великих князів литовських" (Литва), Талліннському музеї лицарських орденів (Естонія) і в храмі Улувату (Індонезія).

Проєкт налічує вже 54 аудіоекскурсії в 35 країнах.

До запуску аудіогіду в Литві Зеленська приєдналася особисто за допомогою відеозв'язку з Києва і презентувала екскурсію разом з першою леді Литви Діаною Навседено.

"Це буде слово Батьківщини для наших тимчасових переселенців, поки вони не можуть повернутися додому. Для наших литовських друзів, братів і сестер українська нехай прозвучить як мова мужності і незламності, наших спільних цінностей", – зазначила дружина президента України.

Палац Великих князів Литовських - відтворена на початку XXI століття будівля, що вважається наймасштабнішим реставрованим проєктом незалежної Литви. У Палаці розміщується Національний музей.

У Литовській Республіці проєкт із запуску українських аудіогідів під патронатом дружини президента України реалізується вже вдруге – першими українською мовою заговорили автобусні екскурсії по Вільнюсу і за маршрутом Вільнюс – Тракай.

Талліннський музей лицарських орденів був обраний як перший естонський заклад культури, в якому звучатиме українська мова, тому що він став лідером серед музеїв за відгуками жителів і гостей столиці Естонії. Презентувала аудіогід директор музею Катерина Лапіньш, яка повідомила про намір спільно з Київським національним музеєм історії України у Другій світовій війні організувати в Таллінні виставку українських орденів, а також підготувати спільне видання каталогу державних нагород України.

Храм Улувату, розташований в південно-західній частині Балі, на півострові Букіт, був заснований в Х столітті і є однією з найвідоміших індуїстських святинь регіону. До початку ХХ століття Улувату могли відвідувати тільки члени королівської сім'ї. Враховуючи традиційно масовий цільовий туризм з України на о.Балі, де, до того ж постійно проживає близько 6 тис. українських громадян, посольство України в Індонезії підготувало запуск українського аудіосупроводу на цій популярній туристичній локації.

"Після російського нападу у нашого ще довоєнного проєкту з впровадження аудіогідів уже далеко не туристичний зміст. У той час як Росія говорить руйнуваннями, ми будемо говорити світу і одне одному культурою, історією, цінностями – матеріальними і духовними", – наголосила Зеленська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА