12:02 24.12.2022

Окупанти готуються до наступу на північному заході Луганщини - ISW

2 хв читати
Окупанти готуються до наступу на північному заході Луганщини - ISW

Російські окупанти створюють умови для наступу на північному заході Луганської області, йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW) за 23 грудня.

"Генштаб України повідомив, що 23 грудня спостерігав збільшення обсягів залізничних перевезень особового складу, військової техніки та боєприпасів у райони бойових дій. ISW раніше спостерігала, як російські сили перекидали в Луганську область елітні повітрянодесантні війська та інші підрозділи, що раніше діяли на херсонському та харківському напрямках. Кремль, як і раніше, віддає пріоритет мобілізації для стабілізації лінії Сватове-Кремінна, а не іншим ділянкам фронту, таким як Бахмут, Авдіївка або західна частина Донецької області", - йдеться у зведенні.

Аналітики називають малоймовірним форсування окупантами р. Дніпро в Херсонській області, а зусилля окупантів із мінування і зміцнення в Запорізькій області свідчать про те, що ті не прагнуть вести там наступ.

"Кремль також може спробувати завдати удару по південному сходу Харківської області з Луганської області, щоб повернути втрачені території на захід від річки Оскіл. Зовсім не ясно, чи зможуть російські сили ефективно провести таку операцію, оскільки переваги на місцевості - в українських захисників, і російські наступальні можливості дуже обмежені", - зазначають в ISW.

22-23 грудня російські війська провели щонайменше дві бойові розвідувальні операції на півночі та північному сході України, а також продовжують займати оборонні позиції в лівобережній частині Херсонської та Запорізької областей, здійснюють оборонні операції на півдні України.

Українські сили, у свою чергу, ймовірно, досягли тактичних успіхів на схід і південь від міста Бахмута Донецькій області за останні 72 години, йдеться у зведенні. Також повідомляється, що українські партизани продовжували переслідувати російських чиновників на окупованих територіях.

"Кремль посилює свою цензуру, щоб заглушити побоювання щодо розширення російських збройних сил і другої хвилі мобілізації", - йдеться у зведенні.

При цьому повідомляється, що Кремль продовжує відбивати критику своїх військових невдач, звужуючи визначення своїх первинних цілей війни, формально не змінюючи їх. ISW продовжує вважати, що максималістські військові цілі Росії не змінилися.

Також аналітики вважають, що відновлення публічних виступів президента РФ Володимира Путіна може свідчити про те, що він почав більше турбуватися про свою популярність та імідж. "Можливо, Путін намагається створити сприятливі умови в інформаційному просторі напередодні наступних президентських виборів у Росії на початку 2024 року", - зазначають в ISW.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА