17:49 01.03.2023

Ексголові поліції Вінницької області Шевцову висунули підозру в держзраді

3 хв читати
Ексголові поліції Вінницької області Шевцову висунули підозру в держзраді

Служба безпеки України зібрала докази провини колишнього очільника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Антона Шевцова, який із 2016 року перебуває в тимчасово окупованому Севастополі й набув громадянства РФ, і сповістила йому про підозру за ч.2 ст.111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

"Він за власною ініціативою сприяв спецслужбі Росії в проведенні розвідувально-підривної діяльності проти України. Свої "рекомендації" щодо розхитування внутрішньополітичної обстановки в нашій державі він також передавав обвинуваченому в держзраді колишньому нардепу Володимиру Сівковичу. Встановлено, що саме Шевцов після повномасштабного вторгнення особисто розробив для ФСБ так званий план із проведення диверсійної роботи на території України", - повідомляється на сайті СБУ в середу.

Документ передбачав проведення окупантами серії вибухів на об'єктах цивільної інфраструктури в різних регіонах України. "Згідно з розробленим сценарієм, після терактів мали відбутися показові затримання винних і публічно пролунати сфабриковані звинувачення в їхній причетності до руху опору. Усе це планували широко оприлюднити в інформпросторі через основні рупори Кремля та підконтрольні телеграм-канали. У такий спосіб Москва планувала дискредитувати Україну на міжнародній арені та спробувати виправдати окупацію частини території нашої держави", - розповіли у спецслужбі.

Також Шевцов надавав своїм кураторам із ФСБ РФ інформацію про колишніх українських правоохоронців, яких пропонував залучати до розвідувально-підривної діяльності проти України. Крім того, за даними спецслужби, Шевцов подавав окупантам пропозиції щодо створення т. зв. "українського добровольчого корпусу" з полонених українських військових.

Як повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора, ексначальник Вінницької облполіції у 2018 році, перебуваючи в тимчасово окупованому Криму, надавав куратору з ФСБ РФ інформацію про українських політиків, керівників підприємств паливно-енергетичної галузі, власників Інтернет-ресурсів, які, на його думку, можуть бути використані для ведення підривної діяльності проти України.

Зокрема, встановлено передання інформації про керівників громадських організацій ветеранів АТО/ООС, пенсіонерів підрозділів Збройних Сил, спецслужб і правоохоронних органів України з їхніми персональними даними та контактами.

"Після 24 лютого 2022 року експоліцейський особисто розробив і направив куратору план проведення диверсійної роботи на території України", - наголошують в ОГП.

Слідство також встановило співпрацю підозрюваного з лідером і депутатами забороненої проросійської політичної партії "Партія Шарія".

Як повідомлялося, у ніч на 18 березня 2016 року співробітники СБУ затримали Шевцова під час спроби виїхати до РФ у рамках кримінального провадження за статтею "державна зрада" (ч.1 ст.111 КК). Однак 20 березня він вийшов з-під варти і заявив, що готовий до співпраці зі слідством. 20 травня того ж року прокуратура Вінницької області закрила кримінальне провадження у справі про держзраду Шевцова через відсутність у його діях складу злочину.

Раніше, 14 березня, керівник Національної поліції України Хатія Деканоїдзе задовольнила рапорт про відставку Шевцова. Перед цим вона підписала наказ про відсторонення Шевцова від займаної посади у зв'язку з необхідністю проведення перевірки за встановленими обставинами.

Наприкінці лютого 2016 року користувачі соцмереж розшукали і виклали спільну фотографію Шевцова з російським боксером і депутатом Миколою Валуєвим, фото на тлі будівлі з російським прапором, а також фотографії його сина на тлі російської окупаційної техніки в Криму. Раніше з'являлася інформація, що з травня 2014-го і до липня 2015-го Шевцов неодноразово бував у Тамбові та Москві, спілкувався зі співробітниками російських ФСБ і МВС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА