17:28 10.04.2023

МКЧХ досі не може отримати доступ до українських військовополонених в Оленівці після теракту

4 хв читати
МКЧХ досі не може отримати доступ до українських військовополонених в Оленівці після теракту

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста (МКЧХ) заявляють, що, як і раніше, не можуть отримати доступ до українських військовополонених в Оленівській колонії (Донецька область), яку після теракту в липні 2022 року міжнародні організації так і не змогли відвідати.

"У нас є офіс у Донецьку та Луганську. Ми відвідували колонію в Оленівці двічі з 24 лютого 2022 року. З моменту вибуху там ми продовжуємо просити надати доступ до військовополонених, але не змогли більше відвідати колонію. Дискусії щодо надання нам доступу тривають", - сказала регіональна директорка з Євразії МКЧХ Аріан Бауер.

Вона зазначила, що Оленівка - одне з багатьох місць, у які МКЧХ продовжує намагатися потрапити, і зазначила, що Комітет "використовує єдиний механізм роботи з військовополоненими у всьому світі, спираючись на багаторічний досвід".

"Це займає багато часу, ми знаємо. І ми знаємо, що безліч сімей чекають новин, і людям не терпиться дізнатися про прогрес. Наша команда працює щодня", - сказала Бауер.

Також у МКЧХ поінформували, що вони не залучені в обговорення щодо місії ООН з розслідування вбивства українських військовополонених в Оленівці, яку, як раніше повідомлялося, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розпустив через відсутність необхідних гарантій безпеки.

Говорячи про тимчасово окуповані РФ українські території, Бауер зазначила, що МКЧХ закрив своє представництво в Криму у 2018 році, але має присутність у Донецьку та Луганську з 2014 року, де вони "ведуть діалог із місцевою "владою" для допуску до військовополонених і цивільних".

"Ми працюємо з усіма залученими сторонами. Нейтралітет має вирішальне значення для отримання доступу в зони конфлікту і зміцнення довіри. Це дає нам змогу допомагати нужденним і досягати областей, недоступних іншим", - додав представник МКЧХ.

Водночас питання відкриття офісу МКЧХ у Ростові-на-Дону, проти якого категорично виступила Україна, більше не розглядається.

"Навесні минулого року ми розглядали можливість відкриття офісу МКЧХ у Ростові-на-Дону з метою ефективніше надавати допомогу постраждалому від збройного конфлікту населенню, зокрема, і щодо відвідування затриманих у зв'язку з конфліктом. Однак наразі ми відмовилися від цієї ідеї", - повідомив агентству прессекретар делегації МКЧХ в Україні Олександр Власенко.

Як пояснили у штаб-квартирі МКЧХ у Женеві, безпосередньо пошуком українців займається Central Tracing Agency, у якому було створено окреме бюро "з міжнародного збройного конфлікту між РФ і Україною". Зазначене Бюро збирає і передає інформацію про долю і місцеперебування і військових, і позбавлених волі цивільних осіб.

За словами голови приймальні бюро Марти Павляк, у відділі працюють 10 операторів, які приймають заяви від родичів, що втратили зв'язок із близьким з України, але також і від сімей російських військових. Водночас у МКЧХ додали, що запити можуть надходити і з інших країн, але заявку про пошук людини може залишити виключно родич.

"Зареєстровано, що 500 разів сім'ї контактували з нами. Ми приймаємо близько 90 дзвінків щодня, плюс онлайн-заявки. Загалом маємо близько 600 дзвінків на тиждень і стільки ж онлайн-форм. Але оскільки багато родичів телефонують повторно, то виходить 200-250 нових заявок на тиждень", - сказала Павляк.

Як пояснили в Бюро, після цього інформація передається у відділ пошуку, де окремо опрацьовується кожна заявка. МКЧХ не ділиться даними про кількість отриманих заявок і статистику, як і інформацією про те, скільки військовополонених їм вдалося відвідати.

"Ми змогли відвідати сотні військовополонених, але є ще тисячі, яких ми не змогли побачити", - сказав представник МКЧХ.

Цифри, які МКЧХ зміг повідомити, вказують, що "сім'ям понад 3 250 розшукуваних і позбавлених волі передано повідомлення; понад 650 військовополоненим було передано звістки від сімей у формі усних повідомлень Червоного Хреста". Також повідомляється, що "3400 листів передано між українськими військовополоненими, яких утримують у РФ, та їхніми сім'ями".

Наразі МКЧХ встановлює долю і місцеперебування понад 6 400 осіб за запитом їхніх родин, тоді як у базі даних понад 22 600 осіб, зниклих безвісти, військовополонених та їхніх родин.

Як повідомлялося, 28 липня збройні сили РФ влаштували термобаричний вибух на території виправної установи в Оленівці Донецької області, де перебували українські військовополонені. За даними Офісу генерального прокурора, внаслідок вибуху загинули близько 40 українських військових і 130 дістали поранень.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що теракт в Оленівці (Донецька обл.) стане одним зі звинувачень на міжнародному трибуналі проти Росії.

28 вересня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що РФ так і не надала Україні можливості відвідати місце трагедії. Також, за його словами, в Оленівку не здійснювала візит і спеціальна моніторингова місія ООН, створена для проведення незалежного розслідування.

Як відомо, Третя Женевська конвенція зобов'язує сторони в міжнародному збройному конфлікті надати Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ) негайний доступ до всіх військовополонених і право відвідувати їх, де б вони не утримувалися.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали одного ракетного і 29 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу зафіксовано 96 бойових зіткнень

Зеленський подякував Норвегії за рішення збільшити підтримку України на $600 млн

У центрах рекрутингу української армії повістки не вручатимуть - Міноборони

На Дніпропетровщині внаслідок ворожих обстрілів пошкоджені три кафе, шість приватних будинків - голова ОВА

"Ліси України" навесні 2024р. виконали план посадки лісів на 102%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА