19:14 25.04.2023

У Судані на тлі бойових дій спостерігається дефіцит продовольства, води та медикаментів

3 хв читати
У Судані на тлі бойових дій спостерігається дефіцит продовольства, води та медикаментів

У Судані спостерігається гостра нестача продовольства, води і медикаментів, ціни на ці товари зросли багаторазово на тлі бойових дій, які не вщухають вже понад 10 днів, передає канал "Аль-Джазіра".

"Через 10 днів бойових дій нестача продуктів харчування, води, медикаментів і палива стає надзвичайно гострою, особливо в Хартумі та в прилеглих до нього областях", - йдеться в заяві Управління ООН з координації гуманітарних питань.

У ній наголошується, що вартість цих товарів різко зросла, до того ж готівку в місті дістати непросто.

Сотні тисяч жителів Судану тікають у сусідні країни від насильства. В Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців заявили, що опікуються питаннями, пов'язаними з біженцями. За їхніми оцінками, через зіткнення близько 270 тис. осіб перетнуть кордони тільки з Чадом і Південним Суданом. При цьому багато хто попрямує до інших країн регіону - до Єгипту, Еритреї, Ефіопії, ЦАР, і до Лівії, але агентство ООН поки що не готове дати оцінку, про яку кількість біженців може йтися.

"Аль-Джазіра" із посиланням на оцінки експертів повідомляє, що внаслідок попередніх конфліктів у Судані близько 400 тис. осіб утекли до Чаду.

Раніше повідомлялося, що збройні сили Судану погодилися на 72-годинне припинення вогню, яке почалося опівночі вівторка. Перемир'я досягли за посередництва США.

Однак, за даними "Аль-Джазіри", незважаючи на це, у вівторок у кількох містах Судану чути звуки вибухів і роботи артилерії.

У 2019 році в Судані стався військовий переворот, президента країни Омара аль-Башира заарештували. У поваленні президента брали активну участь Абдель Фаттах аль-Бурхан, який згодом став головнокомандувачем збройних сил Судану, і Мухаммед Хамдан Дагало, який очолював воєнізовані формування - "Сили швидкого реагування" (СШР).

Згодом аль-Бурхан за підтримки Дагало керував тимчасовою владою Судану і готував передачу влади цивільному уряду.

У грудні 2022 року аль-Бурхан, Дагало та лідери продемократичної коаліції "Сили за свободу і зміни" досягли угоди, згідно з якою суданські військові мали відійти від влади, а СШР - увійти до складу збройних сил. Фінальний варіант угоди мали підписати у квітні, проте військові та СШР розійшлися в думках щодо термінів включення СШР до лав збройних сил: за деякими даними, аль-Бурхан хотів домогтися цього за два роки, а Дагало - за 10 років.

15 квітня в суданській столиці Хартумі та деяких інших містах спалахнули сутички із застосуванням важкого озброєння між військовими і СШР. У заявах командування СШР йшлося про те, що збройні сили без будь-якого попереднього повідомлення взяли в облогу одну з їхніх баз у південному передмісті столиці. Командування армії, зі свого боку, пояснювало свої дії тим, що СШР останнім часом не раз діяли без будь-якої координації із військовими.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА