16:14 15.06.2023

Посол України в ПАР: Думаю, через рік побачимо зовсім іншу архітектуру підтримки в ООН серед африканських країн

3 хв читати
Посол України в ПАР: Думаю, через рік побачимо зовсім іншу архітектуру підтримки в ООН серед африканських країн

Посол України в Південно-Африканській Республіці Любов Абравітова вважає, що за умови проведення правильної та активної роботи через рік архітектура підтримки України в ООН серед африканських країн зміниться.

"Багато що залежить від нашої активності в регіоні, від діалогів і контактів на різних рівнях, від безпосередньо турне міністра Кулеби і від майбутнього візиту президентів Африканських країн. Але наголошу: не варто очікувати, що зміна позицій країн відбудеться в короткостроковій перспективі. Це "гра в довгу". І вона потребує сил, ентузіазму та віри. Віри в те, що врешті-решт африканським країнам стане абсолютно зрозуміло, що Україна бореться за такі самі цінності, свободи і права, за які ці країни боролися й проливали кров протягом багатьох років", - сказала посол в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас вона наголосила, що якщо Україна продовжуватиме проводити правильну роботу, то рівень підтримки країнами Африки зросте.

"Я думаю, що ми через рік побачимо зовсім іншу архітектуру підтримки в ООН серед африканських країн", - зазначила Абравітова.

Наразі, як пояснила посол, Африканські країни, що на південь від Сахари, загалом визначилися зі своєю позицією, і більшість із них дотримується нейтральної позиції. Приміром, такі країни, як Мозамбік, кажучи, що вони солідарні з народом України, нейтральні.

"І Мозамбік це виправдовує тим, що в їхній Конституції є пункт про неприєднання до будь-якої сторони воєнного конфлікту", - розповіла дипломатка.

Водночас є Ботсвана, яка засуджує Росію за агресію, і під час голосування країна займає послідовно проукраїнську позицію. Те ж саме стосується Замбії, пояснила Абравітова.

"Водночас тиск із боку великих країн, впливових політично, наприклад як Південна Африка, або бажання не стояти в контроверсії з цією країною, спонукають багато країн регіону нейтрально голосувати. Тобто не займати проукраїнську позицію", - сказала посол.

Вона також зазначила, що після початку повномасштабного вторгнення РФ африканські країни відчули на собі наслідки агресії (підвищення цін, створення дефіциту на певні товари), і тому тема України з'явилася в інформаційному полі країн, чого не було раніше.

"Африканські країни усвідомили, наскільки Україна важлива для продовольчої безпеки регіону. Путін не передбачив багато чого, ми вже це розуміємо, але один з елементів - це те, що він своїми руками покладе Україну на карту африканських країн. Це створило багато можливостей для України. Але, на жаль, ми багато платимо за це, гинуть наші люди, наші захисники", - сказала посол у ПАР.

Окрім того, вона додала, що на сьогодні люди в Африці вже знають, де розміщуються Маріуполь і Каховка.

"Багато небайдужих громадян пишуть нам. Деякі з них просто співчувають, деякі дають дружні поради, як вони діяли б в цій ситуації. Тому справді інтерес на високому рівні", - підсумувала посол.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА