09:45 28.07.2023

У Старобільську залишилося 20% "корінного" населення - начальник МВА

2 хв читати
У Старобільську залишилося 20% "корінного" населення - начальник МВА

У Старобільську (Луганська область) наразі залишилося 20% від колишньої кількості населення, яке налічувалося до повномасштабного вторгнення Росії, повідомила начальник Старобільської міської військової адміністрації Яна Літвінова.

"Від, так би мовити, "корінного" населення Старобільська залишилося всього 20%. А до повномасштабного вторгнення в самому місті було 18 тисяч", - розповіла Літвінова в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Однак візуально, за її словами, цього не помітно, оскільки "дуже велика кількість людей переїхала з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та інших громад, а також є багато російських військових, які там постійно окопуються, намагаючись створити ілюзію певного опору".

Водночас на запитання про те, чи забезпечені місцеві жителі, які залишилися, ліками, харчовими продуктами, продовольством, Літвінова зазначила, що "в принципі, все є", але акцентувала на сумнівній якості товару в аптеках і магазинах.

"Люди розповідають, що їм не допомагають ті ліки, які прийшли на заміну нашим. Наприклад, від онкозахворювань, цукрового діабету, серцеві. Те саме і з продуктами харчування. Вони неякісні та несмачні. Багато хто повернувся до закупівлі продуктів, вирощених на городах, тобто того, що місцеві продають на ринку. На старобільський ринок приїжджають скуповуватися навіть із Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, бо там справді проблема з продуктами харчування", - пояснила начальниця МВА.

Крім того, вона додала, що в лікарнях окупованої частини Луганської області росіяни облаштували військові шпиталі, у зв'язку з чим багато мирних жителів "узагалі відрізані від доступної медицини": їх перенаправляють до Луганська, куди російські загарбники вивезли обладнання з медичних закладів, що розташовані в районних центрах.

Інтерв’ю начальниці Старобільської МВА Яни Літвінової підготовлене у межах спільного спецпроєкту інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" та Фонду Східна Європа "Досвід громад" (https://interfax.com.ua/news/general/919611.html), започаткованого за підтримки програми "Стійкість", яку виконує Фонд Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) та коштом Європейського Союзу. Його мета – показати досвід українських громад із адаптації та інтеграції вимушено переміщених осіб задля підвищення ефективності роботи органів місцевого самоврядування. Детальніше про ефективну взаємодію з ВПО можна дізнатися в безкоштовному онлайн-курсі "Адаптація та інтеграція ВПО: досвід і можливості" на освітній платформі "Зрозуміло!" (https://bit.ly/Zrozumilo)

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА