13:54 25.08.2023

Україна отримає F-16 від Нідерландів через шість-вісім місяців, коли буде виконано декілька умов, – міністерка оборони

2 хв читати
Україна отримає F-16 від Нідерландів через шість-вісім місяців, коли буде виконано декілька умов, – міністерка оборони

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен вважає реалістичним терміном передання Україні винищувачів F-16 за шість-вісім місяців, адже перед цим має бути виконано декілька передумов.

"Навчання авіаторів уже розпочалося, але ми маємо його нарощувати, щоб у вас було достатньо підготовленого персоналу для бойового використання винищувачів F-16. Також важливо вирішити питання інфраструктури, тому тут, в Україні, ви одночасно працюєте над створенням належної інфраструктури для цього сучасного літака і дуже передової системи озброєнь для нього", - сказала Оллонгрен в інтерв'ю "Європейській правді".

Міністерка висловила сумнів у тому, що передання літаків іще цього року можливе. "З боку Нідерландів нам треба, щоб спочатку було виконано всі передумови. А саме: щоб були підготовлені екіпажі, щоб ми розуміли, що інфраструктура готова, а також щоб ми мали не лише літаки, а й запчастини, необхідне озброєння для них тощо. Враховуючи це, ми реалістично розраховуємо на наступний рік", - сказала міністерка.

Крім того, Оллонгрен додала, що точні умови передання літаків іще обговорюють. "Ми ще не визначилися з точними умовами, і це залежить не тільки від нас. Це також те питання, де Сполучені Штати мають важливий голос. І де голос України також має значення", - заявила вона.

Коментуючи можливість використання літаків F-16 для повернення Криму, міністерка відповіла: "У нас позиція однозначна: ми ніколи не визнавали анексії Криму... Ми підтримуємо ваше право на самооборону. Ми підтримуємо вашу територіальну цілісність, визнану багатьма країнами світу".

Вона також наголосила, що саме Україна має вирішити, як саме і як довго вона воюватиме. "Коли ми надаємо Україні літаки і системи озброєння, то ми робимо це, знаючи, що ви використовуєте їх для самооборони і що ви поважаєте правила ведення війни, які діють і для вас, і для нас. І доки йдеться про те, що ви використовуєте зброю для самооборони, ви маєте право використовувати її так ефективно, як ви можете", - сказала Оллонгрен.

Як повідомлялося, українські льотчики вже розпочали навчання на винищувачах F-16 у Данії, яка також оголосила про рішення передати Києву ці літаки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день здійснили 46 обстрілів 10 громад Сумської області, одна людина поранена

ВИБУХ У ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

За добу відбулося 77 бойових зіткнень, 7 - ще тривають, найгарячішим залишається покровський напрямок

110 ОМБ ім. М.Безручка: Збито черговий ворожий СУ-25

Нова зустріч у форматі "Рамштайн" відбудеться 20 травня

У Москви немає шансу підкорити нашу країну, наших людей, свідомість та історію

У Києві відкрили пам'ятний камінь на місці майбутнього меморіалу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

"Укренерго" попереджає про можливі аварійні відключення споживачів у Харківській і Полтавській областях у неділю

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару в Харкові зросла до шести осіб

Водії міжнародних перевізників не беруть участі в протестах проти нових правил мобілізації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА