14:29 09.09.2023

Мішель - РФ на G20: Нападати на українські порти і пропонувати в дар Африці 1 млн тонн зерна - це цинізм і пародія на щедрість

2 хв читати
Мішель - РФ на G20: Нападати на українські порти і пропонувати в дар Африці 1 млн тонн зерна - це цинізм і пародія на щедрість

Президент Європейської ради Шарль Мішель, виступаючи на зустрічі лідерів G20 у Нью-Делі (Індія), відкрито звинуватив представника Росії - міністра закордонних справ Сергія Лаврова в цинізмі та пародії на щедрість, коли РФ бомбардує українську портову інфраструктуру та пропонує у дар країнам Африки 1 млн тонн зерна.

Виступаючи на відкритті сесії G20, Мішель нагадав про Чорноморську зернову ініціативу, з якої РФ вийшла ще в липні. "І який цинізм, пане російський представник, що ви цього не ухвалили, тому що ви не лише вирішили вийти з цієї угоди щодо Чорного моря, а й водночас нападаєте на портову інфраструктуру. Ви блокуєте порти, які дають вихід до Чорного моря і навіть до Дунаю. І на довершення всього, Росія пропонує 1 мільйон тонн зерна африканським країнам як пародію на щедрість. Який цинізм і презирство до африканських країн, коли ми знаємо, що Чорноморська угода дотепер поставила понад 30 мільйонів тонн експорту, здебільшого до найуразливіших країн. І що Лінії солідарності, альтернативні маршрути, розроблені ЄС, уже дали змогу експортувати 40 мільйонів тонн зерна. Запропонували 1 мільйон тонн - наче це подарунок. Це абсолютно жахливий цинізм. З іншого боку, є ті, хто справді бореться за те, щоб прийти на допомогу найкрихкішим і найуразливішим групам населення", - наводить слова президента Євроради його пресслужба.

Мішель наголосив, що війна, яку розв'язав проти України постійний член Ради Безпеки ООН (РФ - постійний член РБ ООН), "випробовує світ, який ґрунтується на правилах та є спадщиною Статуту ООН, що вважає суверенітет і територіальну цілісність принципами, які гарантують мир, безпеку і стабільність".

"На одній Землі ми хочемо кращого майбутнього для поколінь, які підуть за нами. Ми маємо боротися за мир із природою, боротися зі зміною клімату. Але ми також маємо боротися з тими, хто абсолютно безвідповідально розв'язує війни. Це має наслідки, що виходять за рамки безпеки європейського континенту. Це має вплив у всьому світі. Це впливає на енергетику, інфляцію і погіршує енергетичну безпеку", - сказав він.

У зв'язку з цим Мішель наголосив, що саме через це ЄС "твердо підтримує Статут ООН і справедливий мир, запропонований президентом Зеленським".

Як відомо, РФ на зустрічі лідерів G20 представляє міністр закордонних справ Сергій Лавров.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА