10:03 13.10.2023

ГІС відновлення та розвитку регіонів має запрацювати в тестовому режимі до кінця 2023 року

2 хв читати
ГІС відновлення та розвитку регіонів має запрацювати в тестовому режимі до кінця 2023 року

Геоінформаційна система відновлення та розвитку регіонів (ГІС), яку впроваджує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури для моніторингу й оцінки реалізації державної регіональної політики, має запрацювати в тестовому режимі до кінця 2023 року.

Про це в ексклюзивному коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" розповіла голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

"Цей цифровий інструмент - комплексна система для реалізації прозорої та орієнтованої на результат державної політики децентралізації. Завдання ГІС - забезпечення органів влади актуальними даними для підготовки та ухвалення управлінських рішень щодо відновлення та розвитку громад і регіонів, а також моніторингу та оцінки їх виконання. Цю інформацію буде візуалізовано на карті України та представлено у вигляді профайлів громад і регіонів. Усе це дасть змогу визначати типові проблеми цих процесів та оцінювати ефективність витрачання публічних коштів на них", - пояснила вона.

За словами Шуляк, базуючись на геопросторовій інформації у вигляді багатошарових карт, система забезпечує аналіз і візуалізацію даних, що допоможе ефективно управляти інвестиціями та регіональним розвитком у розрізі громад і територій.

Інтерактивні карти дають змогу побачити розташування об'єктів, пошкоджених або зруйнованих через збройну агресію, рівень доступу окремих громад до освітніх і медичних послуг, динаміку зміни чисельності населення в окремих громадах і регіонах.

На основі ГІС, наголосила голова парламентського комітету, моніторингу пошкоджень і руйнувань підлягають, зокрема, об'єкти житлового фонду та благоустрою, громадські будівлі та споруди у сфері освіти, охорони здоров'я, а також об'єкти житлово-комунального господарства. Крім цього, за допомогою ГІС можна буде визначити розмір завданих державі збитків для підготовки в майбутньому відповідних позовів проти агресора.

"Фактично ГІС - це оцифрована регіональна політика", - наголосила голова партії "Слуга народу".

За її словами, в основу роботи системи покладено європейські практики збору показників соціально-економічного розвитку для формування регіональної політики. Реалізація цього проєкту відбувається за підтримки проєктів міжнародної технічної допомоги, таких як Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні та програми SACCI (USAID).

Олена Шуляк додала, що ГІС разом із Галузевою системою управління відновленням інфраструктури - складові цифрової екосистеми управління відновленням DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management), яка забезпечує моніторинг, управління та контроль за проєктами відновлення на всіх стадіях.

"Завдяки DREAM ми зможемо оцифрувати весь цикл відновлення: фіксацію збитків, планування, пріоритетизацію відновлення, розроблення проєктів і залучення фінансування на них, підготовку проєктів до реалізації, здійснення закупівель через систему Prozorro, ведення будівництва та звітування про нього, введення об'єкта в експлуатацію та моніторинг упродовж усього циклу відновлення, а також аудиту після завершення реалізації проєкту", - підсумувала Шуляк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

Матеріали до 2-го читання законопроєкту про заборону афілійованих із РПЦ організацій оприлюднять після юрекспертизи

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА