03:36 28.10.2023

ОГТСУ очікує збільшення попиту на зберігання газу в ПСГ України в найближчі 3-5 років

2 хв читати
ОГТСУ очікує збільшення попиту на зберігання газу в ПСГ України в найближчі 3-5 років

Генеральний директор "Оператор ГТС України" Дмитро Липпа очікує на збільшення попиту на зберігання газу в підземних сховищах (ПСГ) країни в найближчі три-п'ять років.

За його словами, які цитує прес-служба компанії, ОГТСУ розвиває напрям із залучення іноземних трейдерів, зацікавлених у транспортуванні та зберіганні природного газу в Україні. Серед перспективних країн – Греція, Румунія, Азербайджан та Польща.

"У найближчі три-п'ять років ми прогнозуємо профіцит природного газу в південному регіоні Європи на рівні 10 млрд. куб. м, який може бути транспортований на зберігання в Україну", - сказав Липпа.

Водночас він зазначив, що наявні на сьогодні потужності на кордоні з Польщею поки що не достатні для забезпечення можливості транспортування великого обсягу газу.

"Але вони повністю бронюються - і це, безумовно, позитивний сигнал. Розвиток LNG-терміналів також створить у Польщі профіцит газу, який ми готові транспортувати до українських ПСГ", - додав він.

Липпа також повідомив, що пріоритетами у роботі оператора на сьогодні є оптимізація інфраструктури ГТС, зниження використання газу, удосконалення практики експлуатації та технічного обслуговування.

"Це напрями, які ми вже активно впроваджуємо, і які дадуть позитивний ефект у найближчому майбутньому. Наші європейські партнери називають це rightsizing - визначення оптимального, економічно обґрунтованого розміру роботи газотранспортної системи", - уточнив голова ОГТСУ.

За його словами, компанія також працює над переходом на мобільну модель обслуговування газорозподільних станцій.

"Імплементуємо прийнятий у Європі підхід: технічний фахівець приїжджає на об'єкт, проводить необхідні роботи та їде наступного. За три-чотири роки мають запровадити це по всій системі", - пояснив він.

Як повідомлялося, станом на кінець жовтня 2023 року іноземні трейдери зберігають у ПСГ України понад 2,4 млрд. куб. м газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА