18:30 13.11.2023

У районах виявлення африканської чуми свиней на Полтавщині оголошено карантин, визначено зони захисту та нагляду - ОВА

2 хв читати
У районах виявлення африканської чуми свиней на Полтавщині оголошено карантин, визначено зони захисту та нагляду - ОВА

На території Опішнянської, Градизької та Хорольської громад Полтавської області, де виявили африканську чуму свиней, оголошено карантин, визначено зони захисту та зони нагляду, повідомив голова обласної військової адміністрації (ОВА) Філіп Пронін.

"Менше ніж за два тижні на Полтавщині у трьох районах виявили африканську чуму свиней. Карантин оголосили на територіях Опішнянської, Градизької та Хорольської громад", - написав Пронін у телеграм-каналі в понеділок.

Як повідомив голова ОВА, визначено зони захисту в радіусі 3 км. "До них ввійшли села Лазьки, Мозоліївка, Ялосовецьке, Роплянське, Павленки. Тут державні ветлікарі та представники органів місцевого самоврядування обходять домоволодіння, обліковують свиней, яких надалі треба здати на забій", - ідеться в повідомленні.

Як поінформував Пронін, зони нагляду запровадили в селах Батьки, Безруки, Глинське, Пронозівка, Васьківка, Кагамлик, Кирияківка, Вишеньки, Пелехівщина, Петрашівка, Броварки, Шушвалівка, Костюки, Демина Балка, Вербине, Новоіванівка, Барилівщина, Лагодівка, Червоне, Бригадирівка, Миколаївка, Кулики, Трубайці. "У цих населених пунктах ветлікарі проводять облік тварин та здійснюють нагляд за їхнім клінічним станом", - повідомив голова Полтавської ОВА.

Як зазначив Пронін, для запобігання зараженню свиней африканською чумою свиней фахівці радять, зокрема, не допускати сторонніх до свого господарства, тримати свиней без контакту з іншими тваринами. Не годувати свиней кормами тваринного походження та харчовими відходами без термічного оброблення. Реалізувати свинину - з дозволу спеціалістів ветмедицини після огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м'яса. Не купувати свиней у недозволених місцях торгівлі, без супровідних документів, неблагополучній місцевості з інфекційних хвороб. Обов'язково надавати свиней для ветеринарного огляду, вакцинацій та інших обробок. Не викидати тіла тварин, залишки від їх перероблення на звалища, узбіччя доріг.

"Зважайте на рекомендації фахівців, будьте відповідальними й пильними", - додав Пронін.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА