08:14 21.11.2023

Держмитслужба попередила про перехід на NCTS Фаза 5 із 1 грудня

2 хв читати
Держмитслужба попередила про перехід на NCTS Фаза 5 із 1 грудня

Електронна транзитна система NCTS (New Computerized Transit System) Фаза 5 почне застосовуватися з 1 грудня 2023 року, повідомила Державна митна служба України в телеграмі у понеділок.

"Україна продовжує впевнено доводити можливість виконати зобов'язання, взяті під час вступу до Конвенції про процедуру спільного транзиту: з 1 грудня 2023 року ми плануємо перейти на застосування NCTS Фаза 5", - процитувало відомство заступника голови митниці Владислава Суворова.

Раніше, 17 серпня, Держмитслужба повідомляла про перенесення початку застосування NCTS Фаза 5 на два місяці (до 1 листопада) для надання бізнесу більше часу на підготовку до роботи з новою системою і вимогами до заповнення транзитних декларацій.

Тоді відомство зазначило, що перехід на NCTS Фаза 6 заплановано до червня 2025 року.

"Не дивлячись на військові дії, ми не лише вклалися в терміни, а й допомагатимемо проходити міжнародне тестування (Mode 3) іншим країнам", - зазначив Суворов.

За словами національного координатора з питань спільного транзиту Аліни Брендак, зараз триває тестування взаємодії нової системи з розробниками брокерського програмного забезпечення. Вона наголосила, що NCTS Фаза 5 буде взаємодіяти з компаніями саме через брокерський софт, а "Портал трейдера", який функціонує зараз, більше не використовуватиметься.

Держмитслужба зазначила, що у Фазі 5 у компаній з'явиться можливість деталізувати інформацію про товари на рівні домашніх накладних (так званий рівень House Consignment), що актуально для консолідованих вантажів.

Крім того, зазначається, що відомство розробить нові методичні рекомендації для компаній щодо внесення відомостей до транзитних декларацій з урахуванням особливостей NCTS Фаза 5. Водночас усі правила та принципи застосування спільного транзиту, транзитні спрощення залишаються актуальними та чинними.

Держмитслужба також працює над можливістю надання для бізнесу альтернативного інструменту для заповнення та подання транзитних декларацій і взаємодії з національною електронною транзитною системою NCTS Фаза 5 - ІТ-рішення, аналогічного до застосовуваного на сьогодні "Порталу трейдера", зазначається в релізі.

Як повідомлялося, Держмитслужба ще в січні 2023 року опублікувала специфікації для оновлення ПЗ розробниками брокерського програмного забезпечення (bit.ly/3NwC9pk). У серпні національним розробникам було надано доступ до АРI для тестування обміну повідомленнями з NCTS Фаза 5. Держмитслужба заявляє, що активно взаємодіє з відповідними командами для забезпечення готовності брокерських ІТ рішень.

NCTS - одна з 17-ти митних ІТ систем, які має запровадити Україна для вступу в ЄС, і поки що єдина, запроваджена Україною. Впровадження ІТ-системи передбачає не лише її інсталяцію, а й синхронний її розвиток разом із іншими країнами-учасницями Конвенції.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА