13:04 21.11.2023

У ДБР повідомляють, що на фінішній прямій розслідування "справ Майдану"

3 хв читати
У ДБР повідомляють, що на фінішній прямій розслідування "справ Майдану"

У жовтні поточного року Державне бюро розслідувань (ДБР) скерувало до суду масштабну справу щодо обвинувачення колишнього керівництва держави у скоєнні злочинів проти учасників Революції гідності та наразі перебуває на фінішній прямій розслідувань "справ Майдану", зазначають у відомстві.

"ДБР перебуває на фінішній прямій розслідування справ Майдану. У жовтні ДБР завершило розслідування щодо найбільшої справи Майдану. Це масштабна справа щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18 - 20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт направлено до суду", - повідомляється в телеграм-каналі Бюро у вівторок.

За інформацією відомства, у скоєнні цих злочинів обвинувачують членів злочинної групи - колишніх президента України, міністра внутрішніх справ України, заступника міністра внутрішніх справ України, голову СБУ, першого заступника голови СБУ - керівника Антитерористичного центру, міністра оборони України, начальника Головного управління - командувача внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, в.о. начальника ГУ МВС України в м. Києві, заступника начальника ГУ МВС України - начальника міліції громадської безпеки, командира підрозділу "Беркут" при ГУ МВС України в м. Києві.

"Встановлено, що вони 18-20 лютого 2014 року віддавали накази та приймали відповідні рішення щодо застосування працівниками правоохоронних органів без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці та припинення акцій протесту", - ідеться в повідомленні.

Також, зазначають у відомстві, посадовці організували штурм Майдану під виглядом "антитерористичної операції", а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без будь-яких законних підстав.

"Такі дії колишнього президента та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, зокрема до смерті 67 цивільних осіб. Загалом постраждали 887 осіб та 132 правоохоронців. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень", - інформують у ДБР.

Загалом у 2023 році скеровано до суду 28 обвинувальних актів стосовно 55 осіб.

За інформацією відомства, найближчим часом постануть перед судом і безпосередні виконавці розстрілів активістів Майдану. ДБР завершило розслідування стосовно 13 колишніх правоохоронців.

"20 лютого 2014 р. у самому серці столиці міліціонери спецроти виконали наказ вищого керівництва і почали стріляти в мирних учасників мітингу. Тоді загинули 48 громадян, а 90 дістали поранень. На сьогодні колишні співробітники міліції обвинувачуються в перешкоджанні проведенню мирних акцій протесту, умисному вбивстві та викраденій табельній зброї. Слідству відомо, що обвинувачені переховуються на території країни-агресора і стали громадянами РФ, але це не звільняє їх від відповідальності", - уточнюється в повідомленні.

За результатами розслідування злочинів, скоєних у зв'язку з масовими протестами у 2013-2014 роках, у 2023 році повідомлено про підозру 66 особам.

Офіс генерального прокурора України, зі свого боку, наголошує, що у "справах Майдану" "встановлено безпосередній вплив спецслужб рф на колишнє керівництво української спецслужби". "Повідомлено про підозру 20 співробітникам ФСБ Росії. Серед підозрюваних - шість генералів, зокрема генерал армії", - зазначено в повідомленні прокуратури в телеграм-каналі.

Також, як інформують в Офісі генпрокурора, суди у "справах Майдану" винесли дев'ять обвинувальних вироків щодо 14 осіб. Зокрема, щодо безпосередніх виконавців масових розстрілів - співробітників роти спеціального призначення "Беркут". Уперше за такими справами одного з них засуджено до довічного позбавлення волі.

Наразі прокурори профільного Департаменту забезпечують підтримання публічного обвинувачення у 139 судових справах стосовно 283 осіб.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

У Криворізькому районі двоє постраждалих від ракетного удару - обладміністрація

У США деякі високопосадовці відновили обговорення можливості замороження війни в Україні - ISW

Фон Крамон побоюється, що в разі посилення після виборів в Європарламенті позиції радикалів підтримка Україні може ослабнути

Депутат Європарламенту фон Крамон: Україні потрібно включити опозицію у виконавчі органи влади

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА