13:08 22.11.2023

Путін переконаний, що повернути Україну та інші "історичні російські землі" можна лише в рамках глобального перерозподілу світу - глава СЗР

3 хв читати
Путін переконаний, що повернути Україну та інші "історичні російські землі" можна лише в рамках глобального перерозподілу світу - глава СЗР

У Кремлі вважають, що повернути Україну та решту "історичних російських земель" можна лише в рамках глобального перерозподілу світу, а також вбачають ключем до виграшу РФ - внутрішню дестабілізацію в Україні, заявив глава Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Олександр Литвиненко.

"Путін переконаний, що повернути Україну та інші "історичні російські землі" і відновити імперію можна лише в рамках глобального перерозподілу світу. Такий перерозподіл може тривати 10-15 років, супроводжуватися конфліктами різного масштабу та інтенсивності, можливо, з використанням ядерної зброї. Причому війна проти України сприймається Кремлем як важливий, але не єдиний фронт для Росії, який фактично веде світову війну зі США і Заходом загалом", - написав Литвиненко в колонці для "Інтерфакс-Україна".

На його думку, з такого підходу випливають чотири завдання, які Кремль зараз вирішує. Завдання 1 - забезпечити внутрішню стабільність, мобілізувати населення та економіку, збільшити виробництво озброєння і військової техніки.

Литвиненко наголосив, що Кремль поки що забезпечує стабільність економіки та керованість суспільно-політичними процесами. У 2026 році обсяги військового виробництва в Росії мають підтримувати масштабні бойові дії високої інтенсивності, а у 2028 році Росія має відновити військові можливості, які вона мала у 2022 році. Саме під це сформувався російський бюджет на 2024-2026 роки.

Як наголосив глава СЗР, друге завдання Кремля - сформувати альтернативну Заходу коаліцію країн, "коаліцію більшості", і цей формат "Глобального Півдня+" має просувати альтернативні Заходу моделі (політичні, економічні, фінансові, гуманітарні, ціннісні тощо). Метою рф у побудові коаліції є "нормалізація Заходу".

Він наголосив на ролі, зокрема посилення ядерного шантажу, щоб зламати волю Заходу до конфронтації, переконати західні еліти, що вони програють і їм слід мирно відступити. Ключову роль тут відіграє посилення військової потужності Росії, Китаю та інших країн коаліції більшості.

Третє кремлівське завдання, за словами Литвиненка, - підготовка до майбутньої агресії проти інших країн. Пріоритет зараз - Молдова і країни Балтії: Литва, Латвія, Естонія: вся західна частина колишнього СРСР, і Кремль уже розпочав таку роботу. Привід - порушення прав російськомовних (насамперед Латвія, Естонія). Москва вже волає про утиски російськомовних у Балтії та право народів на самовизначення.

"Після відправки російських дипломатів-шпигунів, росіяни активно інфільтрують країни Європи, насамперед Південної, своєю агентурою, створюючи бізнеси, НДО тощо. Є ознаки підготовки інфраструктури підривної діяльності під велику війну (підхід, апробований за часів СРСР)", - пише голова Служби зовнішньої розвідки.

Кремлівське завдання 4, на його думку, - роздмухування конфліктів на Близькому Сході, в Африці та на Балканах.

Литвиненко впевнений, що Путіну потрібно стільки території України, скільки він зможе отримати. Він вказав, що війна увійшла в стадію війни на виснаження, і дедалі більше свідчень, що Кремль готовий вести війну стільки, скільки потрібно.

За його словами, з подачі ФСБ РФ (яка вважає поточну стратегію з підриву західної військової, економічної та політичної допомоги малоефективною) Кремль планує скоригувати стратегію. Ключ до виграшу РФ - внутрішня дестабілізація в Україні.

Так, передбачається сконцентруватися на трьох завданнях: тиск за всією лінією фронту із захопленням окремих, політично і медійно важливих точок, зокрема, Авдіївки; знищення взимку критичної інфраструктури; підрив громадської єдності через підживлення амбіцій і провокування військових ("тільки вони можуть навести лад"), опозиційних політичних сил ("тільки вони гідні керувати Україною").

"В Україні має сформуватися критична маса невдоволення політикою чинної влади. Росіянам байдуже, хто прийде до влади після чинного керівництва. Вони переконані, що хто б це не був, він не зможе оволодіти ситуацією, а Україна зануриться в хаос. Зрештою, Захід не лише призупинить допомогу, а й вийде до РФ із пропозиціями про термінові переговори та призупинення війни",- пояснив Литвиненко.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА