12:33 27.11.2023

В Україну повернулися артефакти з чотирьох музеїв Криму після виставки в Амстердамі 2014 року

3 хв читати
В Україну повернулися артефакти з чотирьох музеїв Криму після виставки в Амстердамі 2014 року

Музей Алларда Пірсона передав в Україну артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці в Амстердамі, повідомляє Національний музей історії України.

"Після майже 10 років судів артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі, повернулися до України. Музей Алларда Пірсона передав їх до Національного музею історії України. Саме там вони зберігатимуться до деокупації Криму", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті музею в понеділок.

У пресслужбі нагадують, що виставка артефактів відбувалася з лютого до серпня 2014 року в Музеї Алларда Пірсона, на ній демонструвалися предмети з колекцій Національного музею історії України та чотирьох музеїв Криму: Національного заповідника "Херсонес Таврійський" (Севастополь), Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Бахчисарайського історико-культурного заповідника і Керченського історико-археологічного заповідника.

"У лютому 2014 року росія почала окупацію Криму. Предмети з колекції Національного музею історії України повернулися до Києва після завершення виставки. Водночас повертати цінності з кримських музеїв на територію, не підконтрольну українській владі, стало неможливим. Проте музеї Криму, які де-факто контролює влада росії, наполягали саме на цьому. В Нідерландах розпочався судовий процес", - зазначається в повідомленні.

У грудні 2016 року суд в Амстердамі постановив передати артефакти Україні відповідно до закону про спадщину. Крім цього, апеляційний суд вирішив задовольнити позов щодо передачі кримських артефактів Україні, але вже на підставі закону України "Про музеї" та наказу Міністерства культури України від березня 2014 року, згідно з яким міністр культури має повноваження ухвалювати рішення щодо передачі артефактів на відповідальне зберігання, якщо є ризик їхньої втрати/пошкодження/знищення.

Водночас музеї Криму подали касаційну скаргу до Верховного суду Нідерландів із проханням скасувати рішення Апеляційного суду, однак 9 червня 2023 року суд відхилив касаційну скаргу музеїв, а апеляційне рішення залишив без змін.

Згідно з рішенням Верховного суду Нідерландів, Україна мала виплатити Музею Алларда Пірсона €111,689 із нарахуванням відсотків за весь час зберігання колекцій кримських музеїв.

"Після виконання зобовʼязань, узятих Національним музеєм історії України та Міністерством культури та інформаційної політики України, Музей Алларда Пірсона відмовився від визначеної судом виплати на свою користь", - ідеться в повідомленні.

Наразі фахівці досліджують стан 565 артефактів, серед яких античні скульптури, скіфські й сарматські прикраси, а також китайські лакові шкатулки, вік яких - дві тисячі років.

Як повідомляє Державна митна служба України, митниця столиці розпочала митне оформлення "Скіфського золота".

"Прямо зараз вантажівка з 2 694 кг культурних цінностей, відомих під загальною назвою "Скіфське золото", вʼїхала на територію Києво-Печерської лаври, де в Скарбниці Національного музею України київські митники зроблять ідентифікацію скарбів", - ідеться в повідомленні, розміщеному в телеграм-каналі. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА