16:01 29.11.2023

Держреєстр об'єктів культурної спадщини буде запроваджено з 1 січня - в. о. міністра

3 хв читати
Держреєстр об'єктів культурної спадщини буде запроваджено з 1 січня - в. о. міністра

Інформаційно-комунікаційна система обліку нерухомих об'єктів культурної спадщини України "Державний реєстр нерухомих пам'яток України" ("єПам'ятка") буде запущена 1 січня 2024 року, повідомив в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

"Завдання з розробки Держреєстру нерухомих пам'яток України перебуває у фінальній стадії реалізації. Ми очікуємо, що з 1 січня кожен громадянин України зможе зайти на e-pamiatka.gov.ua і подивитися дані про більшість пам'яток, які існують на сьогодні на території України", - повідомив Карандєєв під час тренінгу для пам'яткоохоронців у середу.

Реєстр містить список об'єктів культурної спадщини України, які перебувають під охороною держави, і дасть змогу сформувати єдиний масив даних про всі такі об'єкти, зокрема й ті, що наразі перебувають на окупованих територіях.

За словами очільника Мінкультури, з понад 140 тис. пам'яток наразі в систему вже введено дані про 105 532 об'єкти культурної спадщини в галузі архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки і техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва.

"Реєстр пам'яток дасть змогу нам із вами мати якісні процедури, які стосуються збереження пам'яток. Наступний крок, який необхідно зробити, - упорядкувати документацію на пам'ятки. Це друга складова - зобов'язання і власника, і сторонніх осіб щодо того, що саме є предметом охорони, в який спосіб необхідно зберігати та управляти", - наголосила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська.

Очікується, що впровадження реєстру перешкоджатиме хаотичній забудові в історичних ареалах міст, особливо під час повоєнної відбудови, а також оптимізує процеси охорони пам'яток України на всіх рівнях державного управління. Уточнюється, зокрема, що "єПам'ятка" взаємодіятиме з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва (ЄДЕССБ), через яку забудовники зможуть отримати узгодження та дозволи на роботи в історичних містах і на пам'ятках в онлайн-режимі, що знизить корупційні ризики у сфері будівництва.

"Ми постійно апелюватимемо до органів місцевого самоврядування з проханням забезпечити якісне наповнення, щоб інформація в реєстрі давала змогу всім забезпечити відповідальне виконання своїх функцій", - додала Козловська.

На її думку, наступним завданням буде впорядкування сфер відповідальності. "Приміром, яким чином власники квартири, які проживають у пам'ятці, мають забезпечувати її збереження. Може, це таки не охоронний договір, а інший формат зобов'язань. Також, можливо, необхідно зробити всі договори публічними", - запропонувала вона.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник USAID/UK aid проєкту "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS" Данило Молчанов, проєкт "єПам'ятка" реалізовано на базі програмного забезпечення arches (www.archesproject.com). Воно було адаптоване під вимоги України та наповнене інформацією про пам'ятки за грантову допомогу USAID/UK aid, у розмірі близько $300 тис.

"Наразі завершується наповнення реєстру органами місцевого самоврядування та уточнення параметрів. Після узгодження з питань безпеки "єПам'ятка" буде запущена для широкого кола. Упевнений, що більша частина інформації буде відкрита, і реєстр стане дієвим інструментом охорони спадщини", - сказав він.

Партнерами проєкту є Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерство цифрової трансформації України, проєкт USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS" та Фонд Східна Європа.

Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=y1J-MTWKOlk&t=28s

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА