14:49 05.12.2023

Успішніші учні в Україні значно менш задоволені своїм життям, ніж їхні менш успішні однолітки - PISA-2022

2 хв читати

Успішніші учні в Україні значно менш задоволені своїм життям, ніж їхні менш успішні однолітки, свідчать результати міжнародного дослідження PISA-2022.

"Загалом 38% українських підлітків повідомили, що вони дуже задоволені життям, а 32% - що задоволені. 18% п'ятнадцятирічних зазначили, що вони більшою чи меншою мірою задоволені своїм життям, але водночас 13% зізналися, що зовсім не задоволені своїм життям", - ідеться в національному звіті за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022.

Зазначається, що рівень задоволеності підлітків життям в Україні змінився за чотири роки, що минули від циклу PISA-2018. "Беручи до уваги події, що відбулися за цей час, зниження цього показника було повністю прогнозованим. Так, навесні 2018 р. задоволеними або дуже задоволеними життям були 82% українських підлітків, а восени 2022 р. таких було вже лише 70%. Також майже вдвічі збільшилася частка учнів, які дуже незадоволені своїм життям (із 7,3% у 2018 р. до 13% у 2022 р.)", - ідеться у звіті.

Згідно з дослідженням, в Україні, як і в решті референтних країн, дівчатка частіше за хлопців повідомляли про те, що вони незадоволені або дуже незадоволені своїм життям, а також відсоток незадоволених є вищим серед учнів із низьким соціально-економічним статусом.

"Примітно, що успішніші учні в Україні значно менш задоволені своїм життям, ніж їхні менш успішні однолітки", - ідеться у звіті.

Дослідження проводилося в жовтні 2022 року на підставі двогодинного тестування з математики, читання, природничо-наукових дисциплін і креативного мислення. Загальна кількість учасників 3876 із 164 закладів освіти в 17 областях та Києві (у 7 областях та окупованому Криму дослідження не проводилося).

PISA (Programme for International Student Assessment, Програма міжнародного оцінювання учнів) - міжнародне дослідження якості освіти, що започатковане 1997 року, його координує Організація з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Воно оцінює рівень математичної, читацької та природничо-наукової грамотності 15-річних підлітків у понад 80 країнах/економіках світу.

Як повідомлялося, результати дослідження PISA 2018 року показали, що кожен четвертий п'ятнадцятирічний учень в Україні має низький рівень читацької, математичної та природничо-наукової грамотності.

Результати дослідження PISA-2022 свідчать, що з математики та природничо-наукових дисциплін українські школярі відстають від своїх однолітків із країн ОЕСР на півтора року навчання, а з читання - майже на два з половиною роки. Також наголошується, що лише 58% українських учнів досягли базового рівня математичної грамотності, 59% - читацької та 66% - природничо-наукової грамотності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

Українська авіація завдала ударів по семи районах зосередження особового складу противника

За добу ворог завдав двох ракетних і 41 авіаудару, обстріляв понад 125 населених пунктів

У посольстві Італії відбулася церемонія передання трьох автомобілів швидкої допомоги для Харкова та Києва асоціацією La Memoria Viva

На фронті зафіксовано 100 бойових зіткнень, ЗС України відбили 33 атаки на авдіївському напрямку

Інформація росіян про нібито удар по штабу ЗСУ в Одесі - фейк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА