20:55 05.01.2024

Зеленський обговорив з Ердоганом посередництво Туреччини в обміні полоненими з РФ, поверненні депортованих дітей і звільненні утримуваних РФ кримських татар

2 хв читати
Зеленський обговорив з Ердоганом посередництво Туреччини в обміні полоненими з РФ, поверненні депортованих дітей і звільненні утримуваних РФ кримських татар

Президент України Володимир Зеленський провів у п'ятницю телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

"Окрема увага (у розмові з Ердоганом - ІФ-У) пункту Формули миру щодо повернення всіх полонених і депортованих. Це повернення українських дітей, яких викрала Росія, повернення полонених і всіх тих, проти кого застосовуються репресії на окупованих територіях, зокрема в Криму", - заявив Зеленський у вечірньому відеозверненні.

Як він наголосив, "посередництво Туреччини є дуже важливим, щоб можна було звільнити і кримських татар, і всіх інших - дорослих і дітей, воїнів і цивільних, які утримуються в російській неволі".

Президент України також поінформував турецького лідера про підготовку нової зустрічі на рівні радників з національної безпеки за Формулою, яка відбудеться в Давосі (Швейцарія) в січні.

"Запросив представника Туреччини. Туреччина підтвердила", - сказав Зеленський.

Зеленський подякував Ердогану за досягнутий рівень українсько-турецької співпраці в багатьох сферах, зокрема в обороні.

"Ми маємо спільні проєкти - вже успішні. І цього року ми мусимо зробити ще більше для посилення наших держав і народів. Від українсько-турецької співпраці залежить і безпека в нашому регіоні - у Чорному морі – та й глобальна продовольча безпека", - сказав він.

Крім того, він подякував Ердогану і народу Туреччини за підтримку роботи України з розблокування морського експорту.

Зокрема, за словами Зеленського, станом на сьогодні від початку роботи зернового коридору Україна експортувала понад 14 млн тонн вантажів і відправила близько 0,5 тис. суден.

"Це дуже важливий результат і економічний, і безпековий, і в геополітичний. Ми демонструємо, що можемо повертати безпеку нашому регіону, попри всі наявні загрози. Ми бачимо, як сила нашого партнерства з Туреччиною додає сили всьому нашому регіону", - резюмував президент України.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

Унаслідок обстрілів на Донеччині поранено двох людей - ОВА

На Харківщині за добу двоє мирних жителів постраждали внаслідок обстрілів

Російські сили можуть домогтися значних тактичних успіхів, допоки Україна очікуватиме на прибуття допомоги від США - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА