17:43 25.02.2024

Глава СЗР: Один з основних наративів росіян - підрив легітимності влади в Україні, це наслідки перенесення на інших власного внутрішнього жаху

2 хв читати

Керівник Служби зовнішньої розвідки (СЗР) України Олександр Литвиненко зазначив, що один з основних сучасних наративів РФ - підрив легітимності влади в Україні, тоді як легітимність російської влади має низку підстав для сумнівів.

Один з основних сучасних наративів росіян - підрив легітимності нашої влади. Але коли вони зазіхають на нашу легітимність, я б порадив почати з того, що відбувається в самій РФ. Репресіями після 24.02 вони фактично перетворили політичний ландшафт Росії на середньоросійську рівнину. Масштаб цих репресій уже давно не поступається не тільки брежнєвським, а й хрущовським часам, а за тюремними термінами - давно дійшов до сталінських часів", - сказав він на панельній дискусії в рамках форуму "Україна. Рік 2024", який проходить у неділю.

Литвиненко додав, що станом на початок 2024 року в РФ фігурантами політично вмотивованих кримінальних переслідувань вважається 1871 особа. Також до ймовірно репресованих політв'язнів належать понад 605 осіб.

"І порівняйте це з тим, що за офіційними даними з 1956-89 рр. у Радянському Союзі за політичними статтями було засуджено 8145 осіб. За 30 років. А зараз за більш ніж 2 роки - майже 2 тисячі осіб", - підкреслив глава СЗР.

Також він зазначив, що смерть у колонії російського опозиціонера Олексія Навального і "ганебна спекуляція навколо видачі його тіла" свідчить про те, що російська влада боїться.

"Вона боїться свого народу. Вона боїться світу. Світ жорстко відповідає на російську агресивну політику", - додав Литвиненко.

Крім цього, він зазначив, що всередині РФ ситуація не така позитивна, як вони роблять вигляд. Так, у РФ посилюються проблемні рухи, зокрема рух солдатських дружин і матерів. Водночас глава СЗР зазначив, що вибори в РФ, безумовно, відбудуться і 75% населення проголосують за Володимира Путіна.

"Але результати цих виборів маємо чітко усвідомлювати. Наскільки вони легітимні? Підстави для цих сумнівів широкі. Сумнівна легітимність самого висунення Путіна на вибори", - додав він.

Литвиненко прогнозує, що незаконні вибори на окупованих українських територіях покажуть нібито 96% явки і 98% тих, хто проголосував за Путіна.

"Тому, коли росіяни починають говорити про легітимність, маємо чітко усвідомлювати - це наслідки їхніх страхів, наслідки перенесення на інших власного внутрішнього жаху. Все це сьогоднішня російська реальність. Які - і ми повинні це чітко усвідомлювати - хочуть перенести на Україну. І не тільки на Україну – на всі країни, які колись були захоплені РФ Радянським Союзом (країни Балтії, Молдову, Польщу і т. д.)", - сказав глава СЗР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА