20:08 03.04.2024

Естонія розробила механізм компенсації, який передбачає використання російських коштів на потреби України, - Шмигаль

2 хв читати
Естонія розробила механізм компенсації, який передбачає використання російських коштів на потреби України, - Шмигаль

Естонія вже завершила розробку механізму компенсації, що передбачає використання російських коштів на потреби України, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Естонії Каєю Каллас.

"Естонія сьогодні серед лідерів за обсягами наданої оборонної та гуманітарної допомоги Україні з розрахунку на душу населення. Станом на сьогодні надано оборонної допомоги на суму понад 520 млн євро, що становить близько 1,4% ВВП країни", - цитує Шмигаля пресслужба Кабінету Міністрів у повідомленні на офіційному сайті в середу.

"Ми особливо цінуємо, що підтримка Естонії набуває довгострокового характеру. Уряд Естонії розробив "Стратегію перемоги України", яка передбачає щорічну оборонну допомогу Україні розміром 0,25% ВВП протягом наступних чотирьох років", - повідомив Шмигаль.

Як зазначив Шмигаль, під час зустрічі з прем'єр-міністром Естонії вони детально обговорили механізм компенсації завданих Україні збитків з боку Росії. "Без жодних сумнівів, збитки мають бути відшкодовані за рахунок заморожених російських активів. Естонія уже завершила розробку механізму компенсації, який передбачає використання російських коштів на потреби України. З нетерпінням очікуємо на його остаточне схвалення", - зазначив очільник уряду України.

Окремо прем'єр-міністр України подякував естонській стороні за активну практичну підтримку Формули миру президента Зеленського. Нещодавно Естонія погодилася стати співлідером пункту 5 формули "Виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності".

Шмигаль наголосив, що Естонія відіграє лідерську роль також у євроатлантичній та європейській інтеграції України: "Очікуємо розпочати переговори про наш вступ до ЄС уже в найближчі місяці. Впевнений, що Естонія — наш надійний партнер у цьому питанні".

Глава українського уряду також висловив сподівання на підтримку Естонією рішення про продовження автономних заходів щодо лібералізації торгівлі. За його словами, від безмитної торгівлі виграють не тільки українські, а і європейські компанії, які експортують до нас товарів і послуг на десятки мільярдів доларів. "Також наше стратегічне завдання — продовжити розбудову транспортної логістики. Зокрема, вважаємо перспективним долучити Україну до логістичного проєкту Rail Baltica. Це відкриє нові можливості для нашого експорту та створить іще одну опору для української економіки", - зазначив прем'єр-міністр України.

Окремо Шмигаль наголосив на важливості накладення санкцій на агропродукцію російського та білоруського виробництва. Він також зазначив, що Естонія стає одним із ключових партнерів у питанні відновлення.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде - Стефанішина

Миколаїв має стати точкою входу інноваційного технологічного виробництва на всеукраїнський ринок - мер міста

Телефонні розмови військовополонених зі своїми рідними виконують важливу функцію з надання об'єктивної інформації росіянам - Шмигаль у відповідь на петицію

У Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Ворог за ранок провів уже два невдалі штурми на о. Нестрига, продовжує атакувати Кринки, де ситуація залишається складною - Плетенчук

Україна стане членом НАТО після перемоги у війні - Зеленський

У Мінветеранів анонсували запуск Е-посвідчення для ветеранів у "Дії" через два місяці

Реконструкція нежитлових об'єктів поруч із ТРЦ Ocean Mall не стосуватиметься будівлі з "літаючою тарілкою" - Мінвідновлення

Зеленський і Столтенберг відвідали Національний університет оборони

Генпрокурор: Слідство має підстави вважати умисним вибір офіцерів РФ вдарити по Одесі саме "Іскандером" із касетним боєзарядом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА