14:11 04.04.2024

На честь 75-річчя НАТО до штаб-квартири вперше привезли оригінал Вашингтонського договору

2 хв читати

З нагоди 75-річчя Організації Північноатлантичного договору в штаб-квартирі Альянсу відбулися урочисті заходи, до Брюсселя вперше привезли оригінал Вашингтонського договору.

Святкування збіглися з дводенним засіданням міністрів закордонних справ країн - членів Альянсу, в рамках якого відбулося засідання Ради Україна-НАТО.

Виступаючи перед главами зовнішньополітичних відомств країн-членів, послами та працівниками штаб-квартири, генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг сказав: "Дорогі друзі, святкуючи 75-річчя, нам випала велика честь мати тут наш установчий договір. Уперше в штаб-квартирі НАТО, просто переді мною. Це Вашингтонський договір, оригінал, і мені подобається Вашингтонський договір. Хоча б тому, що він дуже короткий, лише 14 абзаців на кількох сторінках. Ніколи ще не було жодного документа з такою невеликою кількістю слів, які так багато значать для стількох людей, для безпеки, процвітання і для миру. Усе через урочисту обіцянку стояти разом і захищати одне одного ось уже 75 років".

Оригінал Вашингтонського договору виставлено під склом в основній будівлі штаб-квартири "Агора", де і відбулися заходи.

Столтенберг назвав НАТО "найсильнішим, найміцнішим і найуспішнішим Альянсом в історії". "У роки після Другої світової війни страх перед ще однією руйнівною війною був реальний. І цього ж дня 1949 року міністри закордонних справ 12 країн Європи та Північної Америки зібралися, щоб підписати Вашингтонський договір, створити наш Альянс, який гарантував безпеку протягом довгих років холодної війни", - сказав генсек.

Зазначивши, що 2014 рік і незаконна анексія Криму Росією "стали ще одним поворотним моментом" для НАТО, генсек нагадав, що відтоді Альянс найбільш масштабно за останні кілька поколінь посилив колективну оборону. "Сьогодні НАТО більше, сильніше і згуртованіше, ніж будь-коли", - констатував він.

Гімн НАТО виконав оркестри Королівських ВПС Бельгії та Королівського військово-морського флоту Нідерландів. Перед присутніми виступили деякі міністри закордонних справ, після чого генсек і міністр закордонних справ Бельгії розрізали невеликий торт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА