09:42 02.05.2024

Бронь для військовозобов'язаних співробітників оформили 11 перевізників

2 хв читати
Бронь для військовозобов'язаних співробітників оформили 11 перевізників

В Україні з моменту запуску процедури бронювання отримати статус критично важливих і забронювати 50% військовозобов'язаних співробітників змогли 11 компаній-перевізників, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

"Процедура бронювання діє більше року. Профільна постанова Кабміну була ухвалена ще в січні минулого року. За цей час до міністерства (розвитку громад, територій та інфраструктури - ІФ-У) звернулось 18 компаній, що займаються перевезеннями. 11 з них отримали статус критично важливих для економіки. Ще чотири усувають недоліки в документах", - написав Деркач у фейсбуці.

За словами заступника міністра, для отримання статусу "критично важливого" підприємство має відповідати щонайменше трьом критеріям із семи. Наприклад, не мати заборгованості зі сплати ЄСВ, виплачувати середню заробітну плату в розмірі, не меншому за середню згідно з даними Держстату в регіоні, володіти ліцензіями та дозвільними документами на перевезення. Водночас перевізники, які спеціалізуються на перевезенні вантажів, мають виконувати перевезення для ЗСУ або доставляти гуманітарні вантажі, що необхідно підтвердити відповідними документами.

"Бронюванню у будь-якому разі підлягають лише 50% співробітників від кількості військовозобов’язаних. Це можуть бути як водії, так і інші спеціалісти підприємства. Важливо, що не можуть бути заброньовані дефіцитні військово-облікові спеціальності", - уточнив Деркач.

Заступник міністра зазначив, що наразі немає відповіді на запитання, чи можуть отримати статус "критично важливих" і забронювати до 50% співробітників підприємства, зареєстровані у формі фізосіб-підприємців (ФОП).

"Чіткої відповіді немає, тому ми направляємо відповідний лист на Міністерство економіки для отримання розʼяснень. Плюс наразі жоден ФОП до міністерства документи не подавав, тому досвіду розгляду немає", - написав Деркач.

Окрім того, підприємства можуть забронювати співробітників на шість місяців, після закінчення яких вони матимуть подавати списки повторно. Статус "критично важливого" підприємства діє протягом одного року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА