13:58 17.09.2020

ЄС реалізує проект із підтримки "зелених" інновацій в Україні обсягом EUR10 млн - Рябчин

2 хв читати
ЄС реалізує проект із підтримки "зелених" інновацій в Україні обсягом EUR10 млн - Рябчин

Україна та ЄС на саміті 1 жовтня планують укласти угоду про реалізацію проекту з підтримки інновацій, пов'язаних із відновлювальною енергетикою та енергоефективністю, обсягом EUR10 млн, повідомив радник віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Олексій Рябчин.

"Хочу подякувати ЄС за підтримку 10-мільйонного проекту, який називається кейс і який буде підписаний на саміті Україна-ЄС 1 жовтня. Там є велика підтримка і проектів із European Green Deal, і екологізації, і декарбонізації", - сказав Рябчин під час 11-го Енергетичного дня, організованого Європейсько-українським енергетичним агентством у четвер.

За його словами, Україна має величезний потенціал щодо "зелених" інновацій, але компанії, представлені в цьому напрямі, часто демонструють недостатню інституційну спроможність працювати з грантами, домагатися підтримки проектів.

"І ось саме цей 10-мільйонний проект створить інноваційний центр, який, зокрема, допомагатиме підвищувати здатність українських інституцій працювати з грантами. Ціль його запуску - ідентифікувати проблему та знайти її вирішення", - роз'яснив Рябчин завдання майбутнього проекту.

За його словами, Європа має велику кількість вільних коштів, які можуть бути спрямовані на підтримку українських проектів, але "ми не повною мірою використовуємо навіть ті, які вже надані".

Він також повідомив про намір уряду після пандемії розробити програму із відновлення економіки Green recovery, що передбачає план заходів для бізнесу. "Green recovery буде наскрізною тематикою, за якою європейці оцінюватимуть нашу економіку", - зазначив радник віце-прем'єра.

Водночас він висловив думку про необхідність суттєвого розширення повноважень, штату та фінансування Держенергоефективності з метою формування на його базі центру з реалізації завдань European Green Deal.

"Необхідна трансформація Держенергоефективності в справжнє зелене агентство, функції якого охоплюватимуть і напрями, пов'язані з кліматичними проблемами, і з декарбонізацією. Воно має стати основним партнером уряду із реалізації Green Deal", - пояснив Рябчин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА