16:20 19.05.2021

Українські хіміки готові виробляти «зелений аміак» у рамках зниження викидів СО2

2 хв читати

18 травня 2021 року за участю Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства відбулася зустріч представників Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), Союзу хіміків України, Всеукраїнської аграрної ради (ВАР), а також представників виробників добрив. Про це повідомляє Федерація роботодавців України.

Сторони обмінялися думками щодо перспектив ринку. Представники хімічної галузі поділилися виробничими планами і баченням перспектив роботи в умовах прогнозованих зобов'язань щодо зниження викидів СО2, модернізації виробництва та перспектив переходу на «зелений аміак».

Також були порушені питання захисту внутрішнього ринку.

Хіміки і аграрії відзначили стабільність виробництва і поставок на внутрішній ринок азотних добрив. У 2020 році вдалося запустити практично з «нуля» виробництво аміаку на Сєвєродонецькому Азоті.

Союз хіміків України (СХУ) поінформував учасників зустрічі про те, що, напередодні введення Євросоюзом «карбонового податку» і необхідності зниження викидів СО2 Україною, хіміки спільно з Національною академією наук займаються науковою опрацюванням ряду технологічних проектів з метою створення можливості виробництва «зеленого аміаку», зниження видаткових коефіцієнтів газу і здешевлення собівартості азотних добрив.

Учасники також порушили питання щодо цін і обсягів імпорту добрив. Статистика відпускних цін національного виробника на азотні добрива в період весняної посівної 2021 року показує значний розрив у відпускних цінах українських виробників і трейдерів, маржа сягала понад 60 дол. США за тонну. На складних добривах маржа становила до 50 доларів США. Самі ж ціни українських виробників азотних добрив незначно перевищували експортні ціни FOB Чорне море російських виробників. У березні-квітні імпортні азотні добрива навіть перевищували в ціні вітчизняні аналоги. Українські аналоги ряду комплексних добрив були майже в 2 рази дешевше імпортних.

Виробники добрив і представники аграрних асоціацій одностайно висловилися за прогнозованість цін, виключення факторів, які ведуть до спекулятивного їх підвищення.

Сторони прийшли до єдиної думки про необхідність вироблення ринкової формули ціноутворення на добрива із залученням галузевих експертів і домовилися провести наступну зустріч на майданчику Міністерства в червні з метою вийти на підписання Меморандуму за принципом «цінові обмеження в обмін на квотування».

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА