14:25 23.06.2021

Уряд дозволив продаж "зеленої" е/е на термін більше ніж місяць й упорядкував участь КП в аукціонах за двосторонніми договорами

3 хв читати
Уряд дозволив продаж "зеленої" е/е на термін більше ніж місяць й упорядкував участь КП в аукціонах за двосторонніми договорами

Кабінет Міністрів дозволив ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") продавати електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел (ВДЕ), на термін більше ніж місяць, але не більше ніж рік.

Відповідну постанову про внесення змін до постанови №499 від 5 червня про порядок проведення електронних аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми договорами з ініціативи Міністерства енергетики ухвалено на засіданні уряду в середу без обговорення.

Згідно з її проектом, для "ГарПока" знімається місячне обмеження на період постачання "зеленої" електроенергії під час її продажу, але в будь-якому разі він не може перевищувати 12 місяців.

Крім того, постановою про внесення змін до порядку проведення електронних аукціонів за двосторонніми договорами дозволяються засідання аукціонного комітету з такого продажу в режимі реального часу.

Окрім цього, порядок також поширюється на комунальні унітарні підприємства, юросіб, 50% і більше акцій у статутних капіталах яких належить комунальному підприємству або територіальній громаді, а також "дочок" таких підприємств або юросіб.

Ця зміна пояснюється необхідністю приведення нормативної бази у відповідність до закону №1396-IX від 15 квітня щодо сертифікації оператора системи передачі, що відніс зазначені підприємства до виробників е/е, які продають ресурс на електронних аукціонах за двосторонніми договорами.

У зв'язку з цим відзначається зростання кількості учасників таких аукціонів, тому змінами передбачено збільшення кількості членів аукціонного комітету за рахунок збільшення представництва Міненерго з двох до трьох осіб.

Постанова також вносить зміни до порядку відбору організаторів торгівлі для проведення аукціонів за двосторонніми договорами, згідно з якими в них не можуть брати участь суб'єкти господарювання, визначені банкрутами або стосовно яких відкрито справу про банкрутство, а також ті, хто перебуває у процесі припинення, за винятком випадків перетворення.

Як повідомлялося, згідно з пояснювальною запискою до проекту постанови, "ГарПок" за двосторонніми договорами на місячних аукціонах продає близько 30% "зеленої" електроенергії за середньозваженою ціною 1429 грн/МВт-год. Водночас у записці зазначено, що протягом березня поточного року ціна "зеленої" е/е, проданої оператору системи передачі як небаланси, становила 499 грн/МВт-год. За розрахунками Міненерго, якщо "ГарПок" з липня по грудень продаватиме близько 40% "зеленої" електроенергії за двосторонніми договорами за тими самими цінами, що зараз, то він отримає від продажу 4,49 млрд грн.

Економічний ефект порівняно з продажем е/е як небалансів становитиме 2,9 млрд грн, розрахували в міністерстві. Для розрахунків було взято прогнозований обсяг виробленої е/е з ВДЕ з липня по грудень 2021 року на рівні 7,86 млн МВт-год.

У Міненерго зазначили, що в умовах профіциту "зеленої" е/е та можливого спаду цін на неї "ГарПоку" потрібні зручніші умови для проведення торгів.

Як повідомлялося, раніше в коментарі інтернет-порталу "Енергореформа" "ГарПок" зазначав, що вважає за доцільне урізноманітнити періоди постачання "зеленої" електроенергії, зазначивши, що "портфельне рішення було б цікаве ринку й допомогло би підвищити ліквідність".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА