18:32 15.07.2021

Мінінфраструктури пропонує з 2027 року поетапно заборонити ввезення та реєстрацію в Україні бензинових і дизельних авто

2 хв читати
Мінінфраструктури пропонує з 2027 року поетапно заборонити ввезення та реєстрацію в Україні бензинових і дизельних авто

Міністерство інфраструктури України з метою стимулювання використання електротранспорту пропонує з 1 січня 2027 року поетапно заборонити ввезення та першу держреєстрацію автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ), зокрема вироблених в Україні.

Відповідний проект закону "Про внесення змін до закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів" оприлюднено на сайті міністерства минулого тижня.

У документі, зокрема, пропонується з 1 січня 2027 року заборонити ввезення і першу реєстрацію вживаних автомобілів із дизельними двигунами, а з 1 січня 2030 року - нових автомобілів із дизельними ДВЗ, а також вживаних і нових автомобілів із бензиновими двигунами.

Заборона не поширюватиметься на автомобілі Збройних сил України та інших військових формувань, автомобілі фермерських господарств, які використовують їх за межами автомобільних доріг загального користування, автомобілі, набуті у спадок, а також на автомобілі, випущені до 1 січня 1981 року.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що 90-95% викидів забруднювальних речовин у повітря припадає на автотранспорт із ДВС (за винятком мегаполісів), а транспортна політика ЄС поставила завдання скоротити наполовину експлуатацію авто на традиційних видах пального в містах до 2030 року і повністю відмовитися до 2050 року.

Водночас, наголошується в документі, на відміну від жителів ЄС, бідніші українці експлуатують авто довше, "що є наслідком, зокрема, ввезення в Україну вживаних автомобілів з ЄС".

За оцінкою авторів законопроекту, така заборона сприятиме збільшенню частки використання електротранспорту та електромобілів, зокрема доведенню частки електротранспорту у внутрішньому сполученні до 75% у 2030 році.

Серед можливих ризиків відзначається ввезення значної кількості вживаних авто з ДВС з країн ЄС для реалізації в Україні напередодні дат заборони.

Як зазначає Мінінфраструктури, законопроект розроблено з метою реалізації окремих положень Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, а також директиви ЄС від 2009 року "Щодо просування чистих та енергоефективних транспортних засобів автомобільного транспорту".

У свою чергу таку аргументацію розкритикував експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев.

"Мені дуже хочеться дізнатися прізвища розробників цього "документа", що аргументують заборону в Україні двигунів внутрішнього згоряння з 2030 року потребою в імплементації директиви, відсутньої в Угоді про асоціацію з ЄС", - написав він на своїй сторінці у Facebook у четвер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА