20:45 30.07.2021

Україна має до 2030 р. скоротити викиди СО2 на 65% - постанова Кабміну

2 хв читати
Україна має до 2030 р. скоротити викиди СО2 на 65% - постанова Кабміну

Україна відповідно до Оновленого (другого) національно визначеного внеску в Паризьку хартію з клімату (НОВ2) має до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року.

Таку мету поставлено й затверджено постановою Кабінету Міністрів України на позачерговому засіданні у п'ятницю.

"Уряд затвердив Оновлений національно визначений внесок України в Паризьку хартію. Шляхом декарбонізації та розвитку ВДЕ ми маємо намір зменшити викиди парникових газів до 35% від рівня 1990 року. Україна йде пліч-о-пліч із ЄС і США в боротьбі зі зміною клімату", - написав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на своїй сторінці у Twitter.

Початковий внесок України у Паризьку хартію, затверджений Кабміном у вересні 2015 року, мав на меті знизити викиди парникових газів на 40% до 2030 року, тобто до 60% від рівня 1990 року.

Показник скорочення викидів на 65% до 2030 року був отриманий виходячи з розрахунку, що в 1990 році викиди України з урахуванням землекористування та лісівництва становили 884 млн тонн. При цьому в 2019 році, згідно з кадастром, викиди CO2 становили 332 млн тонн - 37,6% від рівня 1990 року.

У пояснювальній записці до проекту розпорядження Кабміну зазначається, що НОВ2 дасть змогу інтегрувати екологічні складові в оновлені стратегії розвитку держави, врахувати національні обставини розвитку економіки України при виконанні міжнародних зобов'язань, підвищити імідж України на міжнародній арені та в кліматичних переговорах.

У записці також зазначається, що НОВ2 посприяє залученню додаткових технологічних і фінансових ресурсів для модернізації та трансформації економіки на шляху реалізації Європейського "зеленого" курсу (European Green Deal) і пом'якшення наслідків зміни клімату.

Документ має бути поданий до секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату в рамках підготовки до 26-ї Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP-26), яка відбудеться 1-12 листопада в Глазго.

Раніше в інтерв'ю порталу Green Deal міністр захисту довкілля і природних ресурсів України Роман Абрамовський сказав, що процес узгодження цілей НОВ2 із бізнесом і міністерствами був "надскладним", зазначивши, зокрема, що з Міністерством економіки відбувалися найскладніші переговори.

Незважаючи на те, що початковий обсяг фінансування для виконання мети НОВ2 становив EUR102 млрд, Абрамовський зазначив, що ця цифра в результаті змінилася через зростання показника викидів у секторах енергетики (до 48 млн тонн викидів СО2 до 2030 року) і промисловості (на 16% до 2030 року від рівня 2019 року).

У прес-службі Мінекології повідомили порталу Green Deal, що остаточну редакцію НОВ2 й оновлені секторальні цілі буде незабаром оприлюднено на сайті Кабміну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА