18:38 11.08.2021

Умовою зниження Україною викидів до 35% від 1990 року є зовнішня підтримка у сфері фінансів та безпеки - Любченко

2 хв читати
Умовою зниження Україною викидів до 35% від 1990 року є зовнішня підтримка у сфері фінансів та безпеки - Любченко

Схвалений урядом України в рамках Національно визначеного внеску (НВВ) у боротьбу зі зміною клімату показник зниження викидів до 35% від рівня 1990 року можна досягти за зовнішньої підтримки у сфері фінансів та безпеки, інакше реальний рівень викидів коливатиметься в діапазоні 37-42%, заявив перший віце-прем'єр - міністр економіки Олексій Любченко.

"Уряд ухвалив рішення такого змісту: ми беремо перед світом зобов'язання зменшити викиди до рівня 35%, у свою чергу світ надає нам підтримку і фінансову, і у сфері безпеки", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Любченко наголосив, що поставлена Україною ціль амбітна, оскільки, наприклад, у ЄС вона на 2030 рік становить 55% від рівня 1990 року.

Водночас він зазначив, що головне питання - як досягти цієї цілі, одночасно розвиваючи економіку. "Для цього нам потрібно щонайменше EUR102 млрд додаткових інвестицій. І це не все - є ще низка факторів, таких як доступ до зовнішніх ринків і загрози енергетичній безпеці, зокрема "Північний потік-2", - сказав перший віце-прем'єр.

За його словами, віце-прем'єр Ольга Стефанішина вже провела величезну роботу з виявлення джерел фінансування з боку ЄС та світових інститутів. "У продовження цієї роботи варто чітко закріпити параметри цієї допомоги принаймні в меморандумах - обсяги, напрями фінансування. Це головне застереження від мене. Про це говорять також галузеві асоціації та спілки роботодавців", - зазначив Любченко.

За його словами, до проведення Конференції ООН з питань зміни клімату в Глазго 1-12 листопада цього року необхідно провести роботу з партнерами України, насамперед з ЄС та США, щодо параметрів такої допомоги.

"У період до саміту в Глазго ми маємо вийти на чіткі домовленості. Інакше світ має усвідомлювати, що реальний рівень викидів коливатиметься у діапазоні 37-42%", - заявив перший віце-прем'єр.

Як повідомлялося, згідно з наявними оцінками на сьогодні рівень викидів в Україні оцінюється приблизно у 37% від рівня 1990 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА