15:57 22.08.2021

Меркель: Ми хочемо якомога швидше продовжити договір про транзит газу з РФ через Україну, яка має розвиватися в бік кліматичного нейтралітету

3 хв читати
Меркель: Ми хочемо якомога швидше продовжити договір про транзит газу з РФ через Україну, яка має розвиватися в бік кліматичного нейтралітету

Німеччина хоче, щоб договір про транзит російського газу через Україну був продовжений якомога швидше, заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель.

"Дуже важлива наша співпраця в галузі енергетики. Вона вже існує, але буде продовжена, і через те, що буде подальший трафік через газопровідну систему України з Росії до Європи. Я з російським президентом про це говорила (під час візиту 20 серпня - ІФ), що ми хочемо якомога швидше продовжити договір, який діє до 2024 року. Ми про це говоритимемо і в Європі, і з компаніями, які тут пов'язані з цим", - сказала Меркель на прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві в неділю.

Меркель наголосила, що Німеччина також матиме свого спеціального уповноваженого з питань транзиту.

"Ми єдині з американцями у тому, що газ не можна використовувати як зброю. І тому ми разом з американцями вестимемо ці переговори", - додала Меркель.

Канцлер також зазначила, що вважає спільну заяву Німеччини та США щодо "Північного потоку 2" зобов'язанням Німеччини саме з огляду на занепокоєння, яке висловив президент України Володимир Зеленський, що газ може бути використаний як зброя.

"Треба сказати, що "Північний потік 2"це не німецько-російський проект, там є фірми з Німеччини, Нідерландів, Франції. І тому це європейсько-російський проект, він підлягає європейському праву, він підлягає праву третього енергетичного пакета, тому в регулюванні ми не зовсім вільні, але маємо посилатися саме на це, тому ми не вели цих переговорів із німецької сторони, але з європейської сторони ми таке підтримували. Переговори тоді вів комісар Марош Шефчович", - додала вона.

Водночас Меркель відзначила необхідність розвитку України в напрямі кліматичного нейтралітету

"Ми після 2024 року експортуватимемо газ із Росії до Європи, і тут важливо, щоб Україна залишилася транзитною країною, і важливо, щоб цей договір був продовжений, і потім уже крок за кроком - це дуже важливо для РФ - і Україна має розвиватися в бік кліматичного нейтралітету. Німеччина має досягти цього до 2045 року. І саме тому менше буде споживання газу, і тоді газ не буде йти ні "Північним потоком", ні газотранспортною системою України, і тоді й Україна має бути готовою до того, що можна тоді зробити", - сказала Меркель.

За її словами, одна з можливостей, це партнерство для зеленої енергетики, а саме з водню.

"Але це не проблема, яка саме з 2024 року може замінювати транзит газу через газотранспортну систему України. Але через ті поновлювані джерела енергетики, які можуть бути розширені в Україні, тут є можливість допомогти, щоб за допомогою гідролізу, за допомогою зеленої енергії з поновлюваних джерел енергії можна було виробляти і зелений водень і ним скористатися", - зазначила канцлер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА