13:32 23.09.2021

Оператори ГТС України, Німеччини, Чехії та Словаччини оголосили про партнерство для розвитку водневого напряму

2 хв читати
Оператори ГТС України, Німеччини, Чехії та Словаччини оголосили про партнерство для розвитку водневого напряму

Оператори газотранспортних систем (ГТС) України, Німеччини, Чехії та Словаччини - ОГТСУ, OGE, NET4GAS і EUSTREAM - спільно працюватимуть над ініціативою створення Центрально-Європейського водневого коридору.

"Ініціатива спрямована на створення водневої "магістралі" у Центральній Європі для транспортування водню з перспективних районів постачання водню в Україні, яка має гарні умови для виробництва зеленого водню, через Словаччину і Чехію в райони підвищеного попиту в ЄС. Водневий коридор також дозволить транспортувати водень з виробничих підприємств до споживачів водню в Чеській Республіці та Словаччині", - повідомляється в прес-релізі ОГТСУ.

За словами заступника генерального директора з розвитку і трансформації ОГТСУ Павела Станчака, через поставлені в Європі цілі досягти вуглецевої нейтральності до 2050 року дослідження в цьому напрямі необхідно розпочати вже сьогодні.

"Водень – це перспективна технологія, яка знаходиться на ранній стадії впровадження у масштабах всієї економіки. Партнерство з сусідніми операторами ГТС створить синергетичний ефект для розвитку зеленого водню", - зазначив він.

"Наша надійна система транспортування могла б забезпечити гнучкий і дуже економічно вигідний спосіб подальшого транспортування екологічно чистої енергії на ринки ЄС. Ми прагнемо зробити нашу інфраструктуру готовою до використання водню і зробити внесок у досягнення цілей ЄС із декарбонізації", - додав гендиректор EUSTREAM Ростіслав Нуковіч.

Організатори проекту вважають, що Центрально-Європейський водневий коридор може бути створений частково за рахунок перепрофілювання наявної газової інфраструктури в поєднанні з цільовими інвестиціями в нові спеціалізовані водневі трубопроводи і компресорні станції. Це дасть змогу забезпечити транспортування водню на великі відстані за доступною ціною. Сторони вивчать можливості технічної реалізації транспортування до 120 ГВт-год водню за добу.

Керуючий директор NET4GAS Андреас Рау очікує, що завдяки такому міжнародному партнерству вже в наступному році будуть перші результати з перевірки можливостей здійснення проекту в частині потужностей і вартості транспортування водню.

У свою чергу гендиректор OGE Йорг Бергман зазначив, що без широкого використання водню разом із поновлюваними джерелами енергії країни ЄС не зможуть досягти поставлених кліматичних цілей, а створення такого водневого коридору дасть можливості доставки великих обсягів водню в промислові центри попиту вже до 2030 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА